Utama > komentar > Ketuanan Melayu Dan Cita-Cita Politik Islam

Ketuanan Melayu Dan Cita-Cita Politik Islam

Kalimah “Ketuanan Melayu” dihentam hebat oleh orang Melayu sendiri khususnya yang berhaluan kiri. Mereka menyifatkan perkara itu sebagai rasis, cauvinis dan sebagainya. Kerana ia dilihat memberi keuntungan politik kepada parti pemerintah UMNO. Tetapi adakah “Ketuanan Melayu” itu sendiri sebenarnya bercanggah dengan konsep kenegaraan Islam yang menjadi cita-cita setiap pejuang Islam? Adakah ”Ketuanan Melayu” sebenarnya akan merugikan Orang Islam? Atau ia telah dieksploitasi oleh orang bukan Islam untuk kepentingan mereka sehingga lahir di kalangan orang Melayu sendiri mereka yang begitu bersemangat memperjuangkan bukan kaum mereka?


Negara Islam adalah Negara Aqidah iaitu negara bagi penduduk yang mengucapkan dua kalimah syahadah. Negara Islam juga adalah negara yang mana kuasa politik (wewenang) mutlak berada di tangan orang Islam. Mungkin ini dimaksudkan dengan mafhum “ketuanan”. Dengan itu mereka dapat melaksanakan maqasid siasah syariyyah mempertahankan tanahair dan kehormatan bangsa dan tugas-tugas sebagai sistem politik Islam sebagaimana difardhukan oleh Allah tanpa perlu rasa tergugat oleh pengaruh tawar-menawar pihak bukan Islam.

Adakah “Ketuanan Melayu” bercanggah dengan konsep kenegaraan Islam? Orang Melayu adalah majoriti penduduk Islam yang mengucap syahadah teramai di Tanah Melayu ini. Secara de facto merekalah umat Islam yang dimaksudkan. Dari sini kita dapat lihat sinonimnya ketuanan Melayu dan ketuanan Islam yang menjadi pra syarat kepada tertegaknya sebuah Negara Islam yang dihormati.

Kita tidak perlu bermain kalimah mengatakan bahawa ketuanan Islam bukan ketuanan orang Islam dan ketuanan orang Islam bukan ketuanan Orang Melayu kerana apa makna ketuanan Islam jika kuasa politik di tangan atau berada di bawah pengaruh bukan Islam? Dalam keadaan komposisi orang Melayu (Islam) dalam mana-mana pakatan atau dalam parlimen lemah bolehkah mereka mempertahankan kedaulatan dan ketuanan Islam?.

Jadi secara konsepnya ”Ketuanan Melayu” dan cita-cita politik Islam saling sempurna menyempurnakan antara satu sama lain. Melayu perlu kembali kepada Islam, memahami risalah mereka, menjadi bangsa yang kuat dan bersatu padu. Jika Melayu bersatu atas satu agenda sendiri barulah ia boleh memaksa siasah dan cita-citanya.

Tidak pernah berlaku dalam sejarah orang kafir mendaulatkan Islam dan mengangkat martabat orang Islam. Kenapa kita tidak terfikir bahawa mendendang lagu bahawa memperjuangan “Ketuanan Melayu” rasis dan mendakwa Malaysia adalah milik semua, Melayu sebenarnya tidak wujud adalah propaganda orang kafir untuk memperdaya orang Islam agar mengizinkan mereka yang minoriti sampai ketampuk kekuasaan?Kenapa kita tidak fikir bahawa politik adalah perhitungan untung rugi? Dan dengan dakwaan demikian siapa yang akan untung?

Oleh itu untuk menegakkan sistem politik Islam kita perlu sokongan yang kuat kerana ia adalah satu projek yang bertentangan dengan projek sekular barat. Menganggap mana-mana organisasi kafir, negara jiran, serantau dan antarabangsa akan mengalu-alukan cita-cita politik Islam adalah satu kedangkalan. Poltik Islam adalah satu agenda yang mestilah dipaksakan dengan kekuatan. Dan kekuatan itulah yang dipanggil asobiah oleh Ibnu Khaldun. Tanpa merujuk kepada kekuatan kesatuan orang Melayu (asobiah) cita-cita politik Islam khususnya di Malaysia tidak akan ke mana. Saya tidak percaya orang yang masih ada dalam dirinya cita-cita politik Islam akan menentang ketuanan Melayu dan meruntuhkan kekuatan bangsa sendiri yang sebenarnya sandaran kekuatan kepada projeknya, kecualilah ia jahil.

Dan sebaliknya pula jika sekiranya kita memahami konsep kenegaraan Islam dengan jelas bagaimana ia memberi keuntungan kepada agama dan bangsa, saya tidak boleh faham kenapa golongan-golongan di kalangan umat Islam tidak boleh bersatu di atasnya. Namalah apa yang kita nak namakan, Islam tidak memfardhukan dengan satu-satu nama, yang penting impaknya kepada mendaulatkan negara dan memartabatkan bangsa.

Adapun isu ini memberi keuntungan politik kepada mana-mana kumpulan itu terpulang ke atas kebijaksanaan parti tersebut dalam bermain politik. Tetapi bagi pencinta politik islam ia adalah satu thawabit haraki yang perlu dipertahankan. Saya tidak mengatakan dengan itu kita telah mencapai cita-cita politik Islam, tetapi paling tidak kita dapat mengurangkan kemudharatan seperti kata ulamak menanggung kemudaratan yang lebih kecil bagi mengelak kemudharatan yang lebih besar.

Mengekalkan dominasi umat Islam/Orang Melayu secara umum dalam struktur politik di Malaysia adalah satu yang bertepatan dengan maqasid syariat keseluruhannya. Cuma isu yang akan ditimbulkan seterusnya ialah berkaitan dengan perlaksanaan syariat. Selama ini orang melayu memerintah pun Islam tidak terlaksana juga.

Penjelasan saya:

 1. Syariat ialah segala yang dibawa oleh nabi Muhamad s.a.w
 2. Thawabit tadaruj dalam perlaksanaan Islam
  • bermula dengan akidah, nilai, ibadat, akhlak, mumalat dan politik. Justeru tiada paksaan dalam perlaksanaan.
  • Majoriti umat Islam tidak faham Islam menyebabkan antara mereka yang menentang perlaksanaan Islam
  • Antara thawabit tadaruj juga ialah perlaksanaan Islam juga bertitik tolak dari iltizam individu, jamaah dan kerajaan. Kita tidak perlu kuasa untuk melaksanakan Islam di peringkat pertama dan kedua
  • Di peringkat kerajaan, kita tidak boleh lakukan sesuatu yang bermakna dalam keadaan umat jahil, lemah dan berpecah belah seperti yang kita hadapi hari ini. Kekuatan akidah-kekuatan perpaduan dan kekuatan dokongan massa.

Kesimpulan

Dalam keadaan hari ini sesiapa yang memerintah sekalipun mereka tidak akan dapat melaksanakan pemerintahan Islam seperti sepatutnya sama ada disebabkan bidang kuasa yang terhad atau kuasa tawar-menawar lemah. Hatta di peringkat Negara kita tidak semestinya memiliki wewenang yang mengizinkan kita melaksanakan cita-cita Islam.

Kita harus faham bahawa Negara kita dibina atas satu reka bentuk yang bersifat sekular dalam terletak dalam rangkaian sistem antarabangsa yang mencengkam segenap sendi kehidupan. Jadi ada sesetengah kewajiban Islam (walaupun kita memerintah) yang tidak dapat dilaksanakan kecuali dengan kekuatan wewenang yang membolehkan kita memaksa kehendak di peringkat Negara seperti kekuatan asobiah bangsa Melayu di Malaysia dan ada yang memerlukan kekuatan kesatuan di peringkat antarabangsa (umat).

Jadi isu perlaksanaan syariat khususnya di peringkat pemerintahan perlu kepada strategi dan permuafakatan antara pihak-pihak bukan dijadikan bahan bantai-membantai, kerana keupayaan melaksanakannya mengatasi kekuatan setiap satu daripada kita.

Yang menjadi perkara pokok ialah orang Melayu mesti kembali kepada Islam dan membina semula jati diri mereka yang bersejarah. Selama matlamat ini tidak tercapai maka pendirian kita berlegar sekitar kaedah menanggung kemudharatan yang lebih kecil bagi mengelak kemudharatan yang lebih besar dan kaedah mengubah mungkar tidak sampai membawa kepada melakukan mungkar yang lebih besar. Adapun politik Islam, ia adalah satu perjalanan yang masih jauh.


Negara Islam adalah Negara Aqidah iaitu negara bagi penduduk yang mengucapkan dua kalimah syahadah. Negara Islam juga adalah negara yang mana kuasa politik (wewenang) mutlak berada ditangan orang Islam. Mungkin ini dimaksudkan dengan mafhum “ketuanan”. Dengan itu mereka dapat melaksanakan maqasid siasah syariyyah mempertahankan tanahair dan kehormatan bangsa dan tugas-tugas sebagai sistem politik Islam sebagaimana difardhukan oleh Allah tanpa perlu rasa tergugat oleh pengaruh tawar-menawar pihak bukan Islam.

Adakah “Ketuanan Melayu” bercanggah dengan konsep kenegaraan Islam? Orang Melayu adalah majoriti penduduk Islam yang mengucap syahadah teramai di Tanah Melayu ini. Secara de facto merekalah umat Islam yang dimaksudkan. Dari sini kita dapat lihat sinonimnya ketuanan Melayu dan ketuanan Islam yang menjadi pra syarat kepada tertegaknya sebuah Negara Islam yang dihormati.

Kita tidak perlu bermain kalimah mengatakan bahawa ketuan Islam bukan ketuanan orang Islam dan ketuanan orang Islam bukan ketuanan Orang Melayu kerana apa makna ketuanan Islam jika kuasa politik ditangan atau berada di bawah pengaruh bukan Islam? Dalam keadaan komposisi orang Melayu (Islam) dalam mana-mana pakatan atau dalam parlimen lemah bolehkah mereka mempertahankan kedaulatan dan ketuanan Islam?.

Jadi secara konsepnya ”Ketuanan Melayu” dan cita-cita politik Islam saling sempurna menyempurnakan antara satu sama lain. Melayu perlu kembali kepada Islam, memahami risalah mereka, menjadi bangsa yang kuat dan bersatu padu. Jika Melayu bersatu atas satu agenda sendiri barulah ia boleh memaksa siasah dan cita-citanya.

Tidak pernah berlaku dalam sejarah orang kafir mendaulatkan Islam dan mengangkat martabat orang Islam. Kenapa kita tidak terfikir bahawa mendendang lagu bahawa memperjuangan “Ketuanan Melayu” rasis dan mendakwa Malaysia adalah milik semua, Melayu sebenarnya tidak wujud adalah propaganda orang kafir untuk mempedaya orang Islam agar mengizinkan mereka yang minoriti sampai ketampuk kekuasaan?Kenapa kita tidak fikir bahawa politik adalah perhitungan untung rugi? Dan dengan dakwaan demikian siapa yang akan untung?

Oleh itu untuk menegakkan sistem politik Islam kita perlu sokongan yang kuat kerana ia adalah satu projek yang bertentangan dengan projek sekular barat. Menganggap mana-mana organisasi kafir, negara jiran, serantau dan antarabangsa akan mengalu-alukan cita-cita politik Islam adalah satu kedangkalan. Poltik Islam adalah satu agenda yang mestilah dipaksakan dengan kekuatan. Dan kekuatan itulah yang dipanggil asobiah oleh Ibnu Khaldun. Tanpa merujuk kepada kekuatan kesatuan orang Melayu (asobiah) cita-cita politik Islam khususnya di Malaysia tidak akan ke mana. Saya tidak percaya orang yang masih ada dalam dirinya cita-cita politik Islam akan menentang ketuanan Melayu dan meruntuhkan kekuatan bangsa sendiri yang sebenanrya sandaran kekuatan kepada projeknya, kecualilah ia jahil.

Dan sebaliknya pula jika sekiranya kita memahami konsep kenegaraaan Islam dengan jelas bagaimana ia memberi keuntungan kepada agama dan bangsa, saya tidak boleh faham kenapa golongan-golongan dikalangan umat Islam tidak boleh bersatu diatasnya. Namalah apa yang kita nak namakan, Islam tidak memfardhukan dengan satu-satu nama, yang penting impaknya kepada medaulatkan negara dan memartabatkan bangsa.

Adapun isu ini memberi keuntungan politik kepada mana-mana kumpulan itu terpulang ke atas kebijaksanaan parti tersebut dalam bermain politik. Tetapi bagi pencinta politik islam ia adalah satu thawabit haraki yang perlu dipertahankan. Saya tidak mengatakan dengan itu kita telah mencapai cita-cita politik Islam, tetapi paling tidak kita dapat mengurangkan kemudharatan seperti kata ulamak menanggung kemudaratan yang lebih kecil bagi mengelak kemudharatan yang lebih besar.

Mengekalkan dominasi umat Islam/Orang Melayu secara umum dalam struktur politik di Malaysia adalah satu yang bertepatan dengan maqasid syariat keseluruhannya. Cuma isu yang akan ditimbulkan seterusnya ialah berkaitan dengan perlaksanaan syariat. Selama ini orang melayu memerintah pun Islam tidak terlaksana juga.

Penjelasan saya:

 1. Syariat ialah segala yang dibawa oleh nabi Muhamad s.a.w
 2. Thawabit tadaruj dalam perlaksanaan Islam
  • bermula dengan akidah, nilai, ibadat, akhlak, mumalat dan politik. Justeru tiada paksaan dalam perlaksanaan.
  • Majoriti umat Islam tidak faham Islam menyebabkan antara mereka yang menetang perlaksanaan Islam
  • Antara thawabit tadaruj juga ialah perlaksanaan Islam juga bertitik tolak dari iltizam individu, jamaah dan kerajaan. Kita tidak perlu kuasa untuk melaksanakan Islam diperingkat pertama dan kedua
  • Diperingkat kerajaan, kita tidak boleh lakukan sesuatu yang bermakna dalam keadaan umat jahil, lemah dan berpecah belah seperti yang kita hadapi hari ini. Kekuatan akidah-kekuatan perpaduan dan kekuatan dokongan massa.

Kesimpulan

Dalam keadaan hari ini sesiapa yang memerintah sekalipun mereka tidak akan dapat melaksanakan pemerintahan Islam seperti sepatutnya sama ada disebabkan bidang kuasa yang terhad atau kuasa tawar-menawar lemah. Hatta diperingkat Negara kita tidak semestinya memiliki wewenang yang mengizinkan kita melaksanakan cita-cita Islam.

Kita harus faham bahawa Negara kita dibina atas satu reka bentuk yang bersifat sekular dalam terletak dalam rangkaian sistem antarabangsa yang mencengkam segenap sendi kehidupan. Jadi ada sesetengah kewajiban Islam (walaupun kita memerintah) yang tidak dapat dilakasanakan kecuali dengan kekuatan wewenang yang membolehkan kita memaksa kehendak diperingkat Negara seperti kekuatan asobiah bangsa Melayu di Malaysia dan ada yang memerlukan kekuatan kesatuan diperingkat antarabangsa (umat).

Jadi isu perlaksanaan syariat khususnya diperingkat pemerintahan perlu kepada strategi dan permuafakatan antara pihak-pihak bukan dijadikan bahan bantai-membantai, kerana keupayaan melaksanakannya mengatasi kekuatan setiap satu daripada kita.

Yang menjadi perkara pokok ialah orang Melayu mesti kembali kepada Islam dan membina semula jati diri mereka yang bersejarah. Selama matlamat ini tidak tercapai maka pendirian kita berlegar sekitar kaedah menanggung kemudharatan yang lebih kecil bagi mengelak kemudharatan yang lebih besar dan kaedah mengubah mungkar tidak sampai membawa kepada melakukan mungkar yang lebih besar. Adapun politik Islam, ia adalah satu perjalanan yang masih jauh.

Advertisements
Kategori:komentar
 1. Mac 23, 2010 at 4:56 pm

  Alhamdulillah.Sudah sampai masanya untuk kita bertegas dan makin kuat melawan arus.Dan kata Syed Qutb,Thabat huwa An-Nasr;Thabat itu adalah kemenangan.Moga ustaz,ana dan seluruh ummah yang bercita-cita utk menjadi pendukung agama Allah ini akan terus teguh.

  ke arah membina “Jailu At-Taksis”.

 2. hadi
  Mac 24, 2010 at 8:48 pm

  salam…jazakallaah….tulisan ini kesinabungan ucapan ust mase kobanna tempohari…saya ingat dua istilah yg ust guna…pertama,masyarakat kita allergic bile dengo perkataan” “Perjuangaan Melayu” pembawa risalah ISLAM.dituduhnya rasis dan seumpaamanya.keduanya,senario siasah musayyasah…yg melanda kpd dua kumpulan ,islamis dan nasionalis.harap tulisan dan wacana spt ini dijadikan bahan ilmiah ,moga kupasan ini dinilai oleh saudara-saudara kita yang berada dipentas politik demokrasi..
  terima kasih,salam taaruf dari ana x-thanawi smaasza,x alazhar almanoofii

 3. al-aslami
  Mac 25, 2010 at 12:07 am

  masih jauh perjalanan..
  jgn habiskan bekalan cepat sgt…

 4. Abdullah Zaik
  Mac 25, 2010 at 7:42 am

  ahlan wasahlan

 5. Sulaiman Air Merah
  Mac 25, 2010 at 3:45 pm

  Assalamualaikum…

  Saya bukan ustaz… Namun, saya menentang tema bagi penjelasan ini…

  “Jadi secara konsepnya ”Ketuanan Melayu” dan cita-cita politik Islam saling sempurna menyempurnakan antara satu sama lain.”
  Islam tidak memerlukan Melayu. Melayu yang memerlukan Islam.

  Sekian.

 6. anon
  Mac 26, 2010 at 10:16 am

  saya percaya andainya definisi Melayu adalah Islam,mengamalkan budaya Melayu dan bercakap Melayu,itu akan mencambahkan Islam. Ini adalah kerana, orang Cina dan India yang memeluk Islam selalunya akan memakai kain pelikat dan baju Melayu,especially time nak solat. Mereka sudah tentu bercakap Melayu. Jadi mereka adalah Melayu yang mana secara automatic menjadikan mereka orang yang istimewa seperti yang termaktub dalam perlembagaan. Pemegangan harta dan tanah juga akan kekal dalam tangan orang Islam. Sekiranya ada yang inginkan keistimewaan,masuklah Islam. Hidayah itu ada banyak cara, seperti perkahwinan dan sebagainya.

 7. Mac 26, 2010 at 2:36 pm

  apsal komen xapprove? urmmm
  xpe la

 8. al-aslami
  Mac 26, 2010 at 4:07 pm

  bekalan semangat ana harapnya cukup hingga saat terakhir…

 9. musykil
  Mac 27, 2010 at 10:43 am

  saya sgt musykil ya ustaz.
  kalaulah orang bukan melayu tetapi islam mmbaca ini…
  hm..

  macam mana ye?

  Tapi pendirian ustaz, mesti ada sbbnya, sy yakin ustz tidak akan cakap tanpa niat u memperjuangkan islam itu sendiri.

  dan satu lagi saya ingin bertanya.
  adakah ini dari PEMIKIRAN AsSYAHID IMAM HASSAN ALBANNA??

  atau PEMIKIRAN pendukung gerakan ustaz sendiri?

  minta dijelaskan.

  maaf, seperti provokasi, tetapi, ia perlu bg saya u menilai kefahaman y jelas u sy khususnya.

  Assalamulaikum dan salam perkenalan dari sy, plajar uitm,(universiti bumiputera dan majoritinya MELAYU)

  semoga jemaah bersatu di bawah ISLAM, bukan islam bersatu di bawah jemaah.

 10. Abdullah Zaik
  Mac 28, 2010 at 10:04 am

  terima kasih musykil, ahlan wasahlan….

  Memang sifat kita orang melayu sentiasa utamakan perasaan orang lain. ia satu yang bagus, cuma tidak setiap masa. Pasal apa orang Islam bukan dikalangan Melayu akan tanggapi isu ini, saya rasa contoh yang paling ideal ialah dr riduan tee yang begitu berani dan bersungguh mempertahankan ketuanan melayu sehingga ia dicemuh oleh bangsa cina, bangsa dia sendiri.

  Apa yang menjadikan belaiu sanggup tempuh semua ujian tersebut ialah keranan beliau faham hubungan ketuanan melayu dan kedudukan Islam di negara ini. oleh kerana dia seorang Islam dan faham Islam secara betul ia boleh terima dan bahkan berjuang untuk itu. Beliau dengan itu sebenanrya bukan pejuang Melayu tetapi memperjuangakan Islam.

  Itulah juga apa yang kami laklukan. ia bukan semata-mata semangat kebangsaan tetapi adalah kedaulatan islam. Saya dari awal tahu ada orang tidak setuju dengan pemikiran ini tetapi itu tidak menghalang saya yang melihat kebenannya.

  Adakah ia dari pemikiran Al Banna?

  Untuk mengetahui perkara ini kita haru merujuk kepada tulisan beliau sendiri. kalau anda mengkajinya dengan mudah anda akan dapat fahami pendirian Al banna mengenai isu kebangsaan. sudah banyak kali saya usala masalah ini. secara ringkas kita dapati imam al Banna seorang ditil sifatnya dan menghuraikan permasalahan dengan panjang lebar, memberi makna kepada isu dan menghurai pula setiap satu dari sudut pandang Islam.

  Kita dapati imam al Banna bersetuju dengan kebanyakan makna kebangsaan yang diperjuangkan kecuali yang membawa perpecahan dan kezaliman terhadap bangsa lain. Adapaun untuk tujuan kebaikan uampamanya menghalau penjajah dari tanah air, bagi imam al banna ia adalah satu tuntutan.

 11. hadi ALMENOUFII
  Mac 28, 2010 at 2:56 pm

  sebagai tambahan,kekuatan Islam mestilah didokong oleh bangsa.sebagaimana contoh,Allah angkat bangsa seperti Turki yg pemikul risalah yg mulia ini,bangsa Arab di timur tengah yg mendominan hampir 18 buah negara,begitu juga bangsa Parsi di Iran(tanpa melihat soal syiah atau tidak),bangsa India yg menerajui pakistan,puak phusto di Afganistan,manakala di nusantara ini,bangsa melayu mendominan 3 buah negara iaitu Indonesia,malaysia dan Brunei sekaligus menerajui jumlah paling ramai umat Islam di dunia.
  saya ambil contoh,untuk mengerakkan sebuah kereta,sudah pasti kta memerlukan seorang driver yg benar2 cekap,tajaam bacaan pemanduan dan bersedia utk bertindak sebarang kemungkinan.bagaimankah jika kereta dipandu oleh driver yg tidak berlesen,pemabuk,dan terlampau emosional??boleh agak tak,apa yg bakal berlaku?? saya rasa,tulisan ust Lah,tidak sukar untuk kita fahaami.kita berfikir jauh,merentasi kotak dan blok kepentingan kepartian kerena politik kepartian mengajar kita kuasa tawar menawar,percaya kepada arus,walhal kita wajib percaya kepada Pencipta arus SAHAJA.
  kepada alakh yg tidak faham tulisan ust Lah,harap menelaah semula siri-siri risalah Al imam assyahid hasan al banna.saya pun macam alakh juga dulu.sukar nak terima agenda2 yg ada unsur bangsa melayu.allergic jer dlu,mula-mula dengar.tapi saya bertapak atas asas kefahaman ,kajian dan analisa sendiri yg mengambil masa yg agak lama.saya berada di Malaysia pada tahun 2002,mula-mula tertarik juga suara-suara untuk membuat tarbiyyah dan islah dalam hizb islami tapi,semuanya hanyut dilanda ombak,badai bahkan tsunami terus.
  itulah namanya politik kepartian .untung rugi adalah perhitungan,siapa kuat di atas,yang lemah,sendiri mau ingat la kawan.sekalipun yg berjenama islamis sifatnya.
  saya tidak taksub di ISMA,tapi kefahaman saya berasaskan KAJIAN,ANALISIS,dan perdebatan yg panjang.sebab itulah tahun 2010,saya sudah membuat keputusan bahawa idea-idea spt yg ditegaskan oleh ISMA seiring dengan ijtihad semasa meskipun ada kecenderungan kpd mana2 pihak.” sepakat di atas perkara yg disepakati,berlapang dada dalam perkara yang khilaf.

 12. Rafik
  Mac 28, 2010 at 11:55 pm

  Petikan kata2 DS Anwar Ibrahim semalam semasa perhimpunan di Perak (as reported by Malaysiakini):
  “….none of the Pakatan component parties had been on record as questioning the role of the Malay rulers, position of Islam, and special status of bumiputeras, but this portrait of them as a menace, promoted by a manipulative mainstream media, is drummed into the public mind. ”
  Komen saya:
  1. Pengiktikfan Islam sebagai agama rasmi negara terkandung dalam perlembagaan. Islam tidak didaulatkan diMsia adalah kerana kesilapan pemimpin2 sendiri, mereka tidak ingin Islam menjadi dasar negara. Bagi mereka ketuanan Melayu bukan bermaksud Islam menjadi pegangan negara tetapi Melayu sebagai supreme race yg maju drp bangsa2 lain (dgn menindas bangsa2 lain) agar mereka dapat terus memerintah.
  2. Pemimpin2 Melayulah yg selama ini melemahkan bangsa sendiri. Mereka bukan saja menjauhkan org Melayu drp Islam malah menjadikan mereka tertindas dibumi sendiri dari segi ekonomi. Rakyat menjadi semakin miskin kerana kerakusan pemimpin membolot kekayaan negara utk diri sendiri dan kroni.
  3. Jadi, ini tugas jamaah Islam – memahami isu sebenar dan berani memperjuangkan kebenaran. Kalau Isma sebuah jamaah yang berprinsip dan bermaruah, “take the bull by its horn” kat org putih. Mendiamkan diri bila ada kemungkaran yg dilakukan oleh pemerintah bukanlah sifat sebuah jamaah yg berprinsip. Menghentam Pakatan Rakyat (termasuk parti Islam) dan memihak kepada Parti pemerintah adalah satu jalan yg sangat mudah, kita tidak perlu menggelarkan diri kita sebagai jamaah Islam utk tujuaan itu, banyak NGO2 biasa telah melakukannya sejak lama dahulu.

 13. Amrar
  Mac 29, 2010 at 1:17 pm

  setuju dengan rafik….

  knp tak berjidal dengan fakta yg menyeluruh…seolah2 ada pihak yg pro melayu/islam….ada yang tidak

  kalau benar nak melihat ia dlm konteks amalan di malaysia…

  Apakah ketuanan melayu yg dilaungkan SEKARANG adalah apa maksud kebangsaan yg boleh diterima spt yang dinukilkan ISHAB…

  Mungkin boleh jelaskan/komen dari sudut ini…jgn pula kita nak jelaskan satu prinsip kita walhal terjebak masuk dlm manipulasi pihak lain…

  wllhm

 14. hadi ALMENOUFII
  Mac 29, 2010 at 5:53 pm

  sukar utk berbincang dgn org yg tidak open minded…tarik nafas dlu,tajarrud dlu pemikiran,bykkan buat kajian,muzakarah ..lain kali usrah jgn lupa dtg yer..
  saya nk tanya….jika M”sia lwn Thailand dlm perlawanan bola,dan saya menyokong Msia,adakah saya ini dikira fanatik atau taksub?begitu juga kalau saya berbangga dgn kebolehan orang-orang yg berasal dari TRG yg menguasai pentas dakwah perdana,adakah saya ini berdosa??begitu juga kalau saya cintakan bangsa Melayu saya,dgn melihat bahawa bangsa saya melakar sejarah dalam perkembangan islam suatu masa dahulu,rasiskah saya??
  kenapa sukkar sgt bila kita jadikaan teras Melayu sebagai dominasi Islam di negara ini??andaikata,skrg ini,bangsa cina dan India tiada di Malaysia,lalu kita laungkan nama Melayu,knp tidak dituduh sebagai taksub??atau dengan sebab bangsa cina dan India wujud di bumi ini,lalu kita malu-malu kucing hendak membangkit kebanggaan atas nama bangsa??
  kepada rafiq,perlembagaan yg saaudara sebut itu wujud pd tahun 1957,soal tafsiran melayu itu merujuk kpd suasana masa itu bahawa cina dan india belum diiktiraf menjadi warganegara .secara rasmi mereka mejadi rakyat malaysia selepas tahun 1963 (pembentukan malaysia).
  istilah WARGANEGARA dan RAKYAT MALAYSIA adalah dua perkara berasingan yg membawa maksud yg berbeda.

  saya langsung tidak nampak percanggahan antara agenda sayangkan bangsa,tanah air dan sayangnya kita kepada Islam…di mana percanggahannya??dlm quran dlm surah alhujurat dan juga alruum juga menceritakan perihal bangsa ini.yang salah dan karut marut ialah,menghina bangsa orang lain spt kes abu zar alghifaari,
  suka saya nyatakan,Imam hasan albanna mempertegaskan soal bangsa arab ini dalam siri muktamar yaang ke 5.begitu juga saudara yg bangkitkan soal bagaimanaa ikhwan berhadapan dgn pemerintah juga ditegaskan dlm ucapaan beliau di muktamar itu.al-alkh boleh rujuk semula,baca,fahami analisis dan buat nota serta hadam dulu kefahaman agar kiita tidak terlampau emosi sgt.
  saya harap,saudara -saudara semua,rajin2lah membaca dan buat kajian.jgn asyik duk hentam keromo jer.satu lagi,ISMA berpegang kami adalah jamaatun minal muslimin,bukan jamaatulmuslimin yg mempunyai khalifah,syura dan dsb.berkerjasama dengan semua muslim yg cintakan islam.yang masalah besar ialah,bila selain dari PAS ,semuanya taadud -taadud,haram pulak dah.minta bezakan antara qodhiah “taadud ” dgn “tanawwui.bila faham istilah dlm bahasa arab,mudahlah kita berhujah.hati lapang,dan tidak marahkan org.wallah a’lam.”

 15. omar
  Mac 30, 2010 at 9:04 am

  Ya, tiada parti politik yg akan memberi pendirian rasmi mempertikaikan kedudukan islam, kesultanan dan keistimewaan melayu. Bak kata pepatah, ini kira gali kubur sendiri.

  Namun, apabila ada pihak2 yg berusaha ke arah menggugat isu ini, parti2 politik baik kalangan BN mahupun PR kini seolah2 membisu atau krg bertegas.

  Bukan sekadar itu, slogan2 yg dicanangkan membayangkan isu ini mula diabaikan kepentingannya oleh parti2 politik, mungkin “menjaga hati” sekutu parti atau ingin memenangi suara bukan muslim. BN dgn 1Malaysia, liberalisasi ekonomi dan MEBnya, PR dgn keadilan utk semua, Allah is for all dll.

  Adakah ini permainan media? kata2 drp rakan dlm parti, perkataan “melayu” telah menjadi taboo dlm parti.

  Ya, benar isu salah guna kuasa & kronisme adalah salah satu masalah negara yg harus dibanteras.

  Namun adakah kemungkaran yg lebih besar apabila kedudukan Islam dan melayu (selaku bangsa muslim majoriti yg ditafsirkan oleh perlembagaan sbg muslim yang bertutur melayu) dalam perlembagaan Malaysia cuba digugat.

  Kalau kedudukan Islam dan bangsa tunggak muslim ini telah hilang dlm perlembagaan, adakah ini kejayaan atau kegagalan jamaah Islam?

  Adakah setelah itu perjuangan mendaulatkan Islam akan lebih laju dan maju kerana bukan Islam merasakan “keadilan Islam” atau sebenarnya perjuangan Islam semakin jauh drp sasarannya, menegakkan khilafah Islam?

  Komentar “Melayu sebagai supreme race yg maju drp bangsa2 lain (dgn menindas bangsa2 lain) agar mereka dapat terus memerintah”- ini bukanlah ketuanan Islam dan Melayu yang diperjuangkan ISMA (sila rujuk tulisan2 us Lah) dan bukan maksud perjuangan bangsa yang diperkatakan oleh al-Banna.

 16. Mac 30, 2010 at 3:17 pm

  Allah muliakan Arab Quraisy di jazirah arab melebihi suku kaum lain dengan ISLAM

  Allah muliakan kaum Melayu di Malaysia melebihi kaum lain dengan ISLAM

  kalau kita tak rasa kaum Melayu ni special sebab hidayah ISLAM dan tak rasa terpanggil untuk menjadi satu kaum yang memartabatkan ISLAM, perjuangan akan menjadi kurang efektif..

 17. newcomer
  Mac 30, 2010 at 7:06 pm

  salam,

  interesting isu ni disambung disini from KOBANNA to which i responded several times.

  sdr Rafik, I agree with your points. To me, option 5 (pls refer to response from omar at KOBANNA track) is confusing when put in practice and is bound to be misused by orang melayu yang tak 100% percayakan Allah sebagai matlamat.
  Saya rasa kita disini banyak yang berteori sahaja dgn merujuk kpd kitab-kitab. Well, this is important of course, tapi, kena juga tengok pengalaman orang dulu, realiti semasa and make ppl understand how this theory and concepts work in practice, barulah mantop!!. Bagi saya, option 5 cuma selamat jika the so-called perjuangan bangsa dimonopoli org yang benar-benar ikhlas perjuangkan islam (tapi macam mana kita nak guarantee that seseorang tu tak gila kuasa? Even dikalangan ustaz yang saya kenal pun, berapa ramai yang tutup mulut bila kezaliman berlaku atas alasan bangsa dan bila dpt kuasa/harta.

  Itu sebabnya dari segi praktis dan pemerintahan, saya rasakan option 5 (seperti diperjuangkan Isma) berisiko membawa kepada kesempitan dalam melaksanakan keadilan Islam.

  Let’s drop the argument on whether this option itself islamic ke tidak. Just look at practical issues and try to answer the following question:
  a) adakah ISMA boleh bawa Islamic version of ‘ketuanan melayu’ to replace umno?. How long wd you take to get all the melayus to understand between the two version (ISMA version and the ‘misused version of UMNO) without getting confused along the way?. Kan simple kalau cakap pasal Islam je, sebab itu matlamat. Bangsa tu cuma alat, so, kenapa nak pening kepala dok berjidal dlm perkara yang tak bermanfaat nih.

  Ppl who are involvedin policy making can attest how difficult it is to resist the pressure of ‘ketuanan melayu’ when implementing policies. Sometimes, there are a lot of tension between the two since they are both seen as matlamat.

  What would yo say to the RM524b that were given to melayu and lost within the last 52 yrs? Would there be guarantee that ISMA’s version of ketuanan melayu will not repeat this? afterall, i don’t expect everyone in politics wd subscribe to ISMA’s ideology truthfully.

  saya bukan kata org bukan melayu semua betul, tapi kekadang tu mereka lebih berprinsip dlm mempertahankan keadilan. Realitinya, berhadapan dgn orang bukan Islam yang berprinsip adalah lebih mudah drpd orang Islam yang berperangai spt munafik (cakap lain buat lain). Macam lah orang melayu yang malas tapi asyik nak guna cable sana sini… tension betul dibuatnya.

  Kpd Sdr Hadi ALMENOUFII, hrp tolong jgn cepat nak cop orang lain tak open minded (cerminlah diri masing masing dulu). By the way, to me your example of msia and thailand is missing the point. do you expect everyone to attend you usrah and read all your books before they are entitled to debate and challenge your ideology?.
  all we want is for you ppl to think realistically too beyond your ideology. If you can’t defend your ideas, and not accepting other, you are not just being exclusive but sadly, you are wasting your time. (sorry, if this is a bit blunt!)

  Sdr. Omar,
  Saya tak rasa org persoalan kedudukan Islam dlm perlembagaan kiranya nampak keadilaanya (lihatlah saja kelantan contohnya dibawah PAS) . tapi, dgn melayu umno yang memimpin penuh dgn kezaliman, Islam dpt publisiti yang salah lagi buruk. (In many cases, Islam has been unfairly sabotaged by orang2 yang nationalist, racist, and extremist)

 18. newcomer
  Mac 30, 2010 at 7:31 pm

  tambahan,

  Sila baca article tulisan Dr Asri “Antara kesempitan perkauman dengan keluasan prinsip islam’. Apa komen ISMA?

  Saya masih yakin option 4 (perjuangkan dan ketengahkan Islam, natijahnya bangsa lebih maju dengan berteraskan kemuliaan Islam – tak payah dok canang ‘ketuanan bangsa’)…because matlamat ialah Islam.

 19. bumi-syam
  Mac 30, 2010 at 11:39 pm

  saudara newcomer,

  pada pendapat saya tarbiyyah Ikhwan yg dilaksanakan oleh ISMA membentuk peribadi-peribadi yang mempunyai nilai & sifat tertentu.

  juga perlu difahami bahawa tabiat jalan dakwah, org2 yg mempunyai kepentingan2 tertentu, biasanya akan gugur apabila berhadapan dgn cabaran2 di setiap peringkat.

  Sebab itu, saya yakin bahawa pimpinan yg lahir dr hasil tarbiyyah Ikhwan yg baik akan mempunyai peribadi Muslim & tahap keikhlasan yg hebat.

  Saudara juga jgn lupa dgn ayat Quran yang melarang org Islam mengambil org kafir sbg sekutu atau rakan sepakatan.

  Samada masyarakat akan masuk dlm usrah ISMA hanya lepas berdebat/ meneliti sistem tarbiyyah ISMA bg saya mungkin sebilangan kecil shj. Saudara tahu berapa ramai org dlm msyrkt yg tertunggu2 supaya dakwah smpai pd mereka? Sampai sebilangan terikut ajaran sesat. Kita para daie pulak sibuk bercakaran…

  Keadilan Islam di Kelantan yg saudara maksudkan tu mcmmana? Adakah rakyat Kelantan betul2 faham Islam? kalau betul, mcmmana boleh berlaku situasi kerajaan PAS Kelantan hampir jatuh selepas pilihanraya 2004? Adakah rakyat Kelantan yang ‘faham’ Islam tiba2 rasa PAS tidak Islam?

  *Mungkin saudara boleh baca buku karangan Aminuddin Yahaya (SU ISMA) tentang isu politik sentimen.

  Fikir2kan bersama…

 20. al-aslami
  Mac 31, 2010 at 4:35 am

  KETUANAN MELAYU terhadap : Rumah – Tanah – Wilayah – Tanah air..

  Tetamu ada adabnya.. Tuan rumah pun kenalah raikan tetamu..”
  ” buatlah mcm rumah sndiri ye “..

  datang satu satu geng politik dimanipulasinya istilah ini untuk kepentingan politiknya.. peribadi.. (juga kpntingn undi)…
  –“disebabkan engkau tetamu.. bak sini sewa duduk rumah aku , hormat aku , dgr ckp aku!!” kata tuan rumah kpd tetamu..

  selepas sezaman..

  datang satu lg geng politik menamakan ia sebagai assobiah.. rasis n another thgs.. (juga ada kpentingan undi di situ)… menyebabkan ia menjadi suatu yg dpndg jijik hina kpd pelakunya..

  simple jer istilahnya..
  kalau fahamkan masyarakat bhw ia bukan suatu jijik bahkan kalau betul2 difahami ia boleh djdkan wasilah membawa kpd matlamat asal iaitu ISLAM.. kn senang.. itu jer yg ana faham drpd apa yg cuba dbuat ISMA..

  x pasal2 kene tuduh UMNO lah.. x Waqi’e lah.. kesempitan perkauman lah..

  kesian ISMA hehe..

 21. al-aslami
  Mac 31, 2010 at 11:39 am

  untuk ” new comer “..
  saya mintak anda baca artikel 2 D.Ridhuan Tee.. dan hadis2 rasullullah tntg bngsa quraisy (bngsa beliau sendiri)… habiskn baca , ditakuti kalau baca x habis x faham..

  Saya masih yakin option (perjuangkan dan ketengahkan bangsa itu mesti dibangkitkan dgn ISLAM natijahnya bangsa lebih maju dengan berteraskan kemuliaan Islam tak payah dok sibuk nk tarik hati non melayu muslim smpai lupa bgsa sendiri )…because matlamat ialah Islam.. dan Islam x mghalang kita drpd memajukan bangsa sendiri.. selagi ia berjalan atas syariat islam…(tdk menindas kaum lain cthnya..)

 22. al-aslami
  Mac 31, 2010 at 11:46 am

  Diceritakan ada seorang pemuda di dalam sebuah keluarga muslim..
  keluarga tersebut tidak mengamalkan islam dan jauh terpesong.. maka apakah tindakan pemuda tersebut..?
  katanya.. tidak perlulah aku memperjuangkan ‘keluargaku’ yg kononnya sama dengan “kekeluargaan Islam”…. keluarga non muslim lain di Msia benci kepada keluargaku kerana aku memperjuangkan dasar keluargaku (Assobiyyah) ini yg jelas terpesong drp ajaran Islam. Yang penting ialah aku mendekatkan diri dan memperhebatkan dakwahku kepada keluarga non-muslim barulah teruji sejauh mana aku dapat menyebarkan dakwah di bumi malaysia ni…
  —-pelik betul pemuda ni.. keluarga/bangsa sendiri x settle lagi duk sibuk nk dkwah org lain… rasullullah selepas diutuskan dia berdakwah pada KELUARGA/SAUDARA/SAHABAT/BANGSA ARAB baru lah islam tu sampai di negara2 bukan arab… pasal yg menyambung risalah dakwah selepas itu adalah bangsa ARAB.. bukan nepal atau melayu..
  nak dibuat kesimpulan.. dakwahlah bangsa sendiri dulu (fokus pada mereka)..
  kan mereka lebih rapat.. setakat satu dua ujian tu biasalah.. (nabi lagilah berat ujian brhadapan dgn bngsa sendiri..) x bermakna kita beralih arah (putus asa) p dakwah bgsa lain yg lain budaya/tutur kata dgn kita..(kononnya lagi waqi’e) bukan bermakna tepikan hak bangsa lain.. cuma nk bangunkan-(fokus dakwah itu pada bngsa sendiri) apa salahnya..

 23. al-aslami
  Mac 31, 2010 at 11:54 am

  حدثنا أبو بكر بن أبي شيبة حدثنا زياد بن الربيع اليحمدي عن عباد بن كثير الشامي عن امرأة منهم يقال لها فسيلة قالت سمعت أبي يقول سألت النبي صلى الله عليه وسلم فقلت يا رسول الله أمن العصبية أن يحب الرجل قومه قال لا ولكن من العصبية أن يعين الرجل قومه على الظلم
  Seorang lelaki (ayah perempuan yang meriwayatkan hadith) bertanya: Wahai Rasulullah, adakah dianggap ashobiyyah, puak orang yang sayang kepada kaum bangsanya? Jawab Baginda s.a.w.: Tidak, tetapi ashobiyyah ialah apabila seorang itu menolong bangsanya kepada kezaliman. (hadith riwayat Abu Daud, Ibn Majah dan sebagainya)
  Maka, berdasarkan hadith ini, cintakan bangsa sendiri tidak salah kerana ianya sebahagian daripada fitrah manusia. Tetapi, melampau dalam mencintai bangsa sendiri adalah kesalahan, sebagaimana juga melampau dalam mencintai diri sendiri dan keluarga dan sebagainya.
  Melampau dalam mencintai sesuatu dalam Islam adalah suatu yang tercela sebagaimana sikap ashobiyyah itu sendiri iaitulah: menolong bangsa sendiri dalam kezaliman. Maka, sikap membela kezaliman yang dilakukan oleh mana-mana orang yang sebangsa dengan kita atas dasar “sebangsa” itulah pada hakikatnya suatu ashobiyyah yang dicela dalam Islam.Hakikatnya, membantu siapa sahaja ke arah kezaliman adalah suatu kecelaan, termasuklah membantu ahli keluarga sendiri dalam melakukan kezaliman.
  Imam Al-Munawi ketika mensyarahkan perkataan Ashobiyyah lalu berkata:
  وهي معاونة الظالم
  Maksudnya: “Iaitu, membantu kezaliman…” (rujuk Aun Al-Ma’bud)
  Namun, jika ianya berkaitan dengan cinta kepada bangsa sendiri dan menghargai kelebihan yang dimiliki oleh bangsa sendiri sebagai tanda bersyukur kepada Allah s.w.t. atas nikmatNya terhadap bangsa sendiri, maka ianya tidak tercela.
  Adapun tentang kecintaan terhadap sesuatu bangsa, Rasulullah s.a.w. sendiri ada menegaskan mengenai kecintaan terhadap bangsa Arab sebagaimana dalam hadith:
  حدثني علي بن حمشاد العدل ، أنبأ أبو مسلم إبراهيم بن عبد الله ، أن معقل بن مالك حدثهم قال :
  ثنا الهيثم بن حماد ، عن ثابت ، عن أنس رضي الله عنه قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم :
  ” حب العرب إيمان وبغضهم نفاق “.
  Ringkasannya:
  Rasulullah s.a.w. bersabda (dengan sanad yang disebutkan): “Kecintaan terhadap bangsa Arab itu adalah (tanda) keimanan dan kebencian kepada mereka adalah (tanda) kemunafiqan..”
  Imam Al-Hakim berkata:
  هذا حديث صحيح الإسناد ولم يخرجاه
  Hadith ini sahih walaupun tidak diriwayatkan oleh Imam Al-Bukhari dan Muslim.
  Begitu juga, Rasulullah s.a.w. menggalakkan mencintai golongan Anshar:-
  آية الإيمان حب الأنصار وآية النفاق بغض الأنصار
  Maksudnya: “Tanda keimanan adalah mencintai golongan Anshar dan tanda kemunafiqan adalah membenci golongan Anshar” (رواه البخاري(3783) ومسلم(75)
  Demikianlah Rasulullah s.a.w. sendiri menzahirkan kesyukuran dan kecintaan kepada bangsa Quraisy di samping mengakui kelebihan bangsa Quraisy.
  ِAntara Hadith-hadith yang menceritakan kelebihan bangsa Quraisy:-
  حدثنا عبد الله بن إدريس قال ثنا هاشم بن هاشم عن أبي جعفر قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : خيار قريش خيار الناس ، وشرار قريش شرار الناس ،
  Rasulullah s.a.w. bersabda (dengan sanad yang disebutkan) yang bermaksud: “Sebaik-baik dalam kalangan Bangsa Quraisy adalah sebaik-baik manusia dan seburuk-bukur dalam bangsa Quraisy adalah seburuk-buruk manusia…”
  Hadith lain:-
  حدثنا وكيع قال ثنا الأعمش عن أبي سعيد عن جابر قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : الناس تبع لقريش في الخير والشر .
  Maksudnya:
  “Manusia mengikut Quraisy dalam baik dan buruk…”
  Hadith seterusnya:-
  حدثنا وكيع عن سفيان عن ابن خيثم عن إسماعيل بن عبيد بن رفاعة عن أبيه عن جده قال : جمع رسول الله صلى الله عليه وسلم قريشا فقال :، إن قريشا أهل صدق وأمانة ، .
  Maksudnya secara ringkas: “Rasulullah s.a.w. bersabda setelah menghimpunkan beberapa kaum Quraisy lalu berkata antaranya: “Sesungguhnya Bangsa Quraisy adalah ahli yang jujur dan amanah…”
  حدثنا يزيد بن هارون عن ابن أبي ذئب عن الزهري عن طلحة بن عبد الله بن عوف عن عبد الرحمن بن الأزهر عن جبير بن مطعم أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال : إن للقرشي مثل قوة رجلين من غير قريش ، قيل للزهري : ما عنى بذلك ؟ قال : في نبل الرأي .
  Secara ringkas terjemahannya: Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sesungguhnya bagi bangsa Quraisy itu kekuatan dua lelaki dari kalangan bukan Quraisy:.
  Imam Az-Zuhri ditanya tentang makna dua kali ganda kekuatan tersebut lalu beliau menjawab: “Dari sudut kecerdasan (kebijakan) dalam berpendapat (pemikiran)”.
  Hadith lain menyebut:-
  حدثنا محمد بن عبد الله الأسدي عن ابن أبي ذئب عن جبير بن أبي صالح عن الزهري عن سعد بن أبي وقاص قال : إن رجلا قتل ، فقيل للنبي صلى الله عليه وسلم فقال : أبعده الله ، إنه كان يبغض قريشا .
  SA’ad bin Abi Waqas menceritakan bahawsanya ada seorang pemuda dibunuh lalu Rasulullah s.a.w. diberitahu tentang hal itu. Maka Rasulullah s.a.w. bersabda: “Semoga Allah menjauhkannya… Sesungguhnya pemuda itu membenci Quraisy…” (rujuk sanad Hadith)
  Begitu juga tentang keistimewaan bangsa Quraisy dalam kepimpinan (khilafah).
  Antara hadith tersebut adalah
  حديث أبي هريرة رضي الله عنه أن النبي صلى الله عليه وسلم قال: ” الناس تبع لقريش في هذا الشأن، ” متفق عليه.
  Rasulullah s.a.w. bersabda: “Manusia mengikut bangsa Quraisy dalam urusan ini (kepimpinan dan sebagainya)….” Hadith riwayat Al-Bukhari dan Muslim.
  Hadith ini menceritakan tentang kelebihan bangsa Quraisy yang menjadi tauladan kepada bangsa-bangsa lain pada zaman Rasulullah s.a.w. tersebut.
  Lihat apa komentar Imam An-Nawawi pada hadith ini:
  هذا الحديث وأشباهه دليل ظاهر على أن الخلافة مختصة بقريش، لا يجوز عقدها لأحد غيرهم، وعلى هذا انعقد الإجماع في زمن الصحابة، فكذلك من بعدهم
  Maksudnya:
  Hadith ini dan seumpamanya adalah dalil yang jelas bahawasanya khilafah (kepimpinan Islam) khusus untuk bangsa Quraisy. Tidak boleh orang lain (selain Quraisy) berpegang dengannya (kekhilafahan). Ia adalah ijmak pada zaman sahabat dan selepas zaman mereka. (Syarah Sahih Muslim)
  Ia berdasarkan hadith-hadith lain tentang pengkhususan tersebut:
  Rasulullah s.a.w. bersabda:
  لايزال هذا الأمر في قريش
  Maksudnya: “Sentiasalah urusan ini (khilafah) pada bangsa Quraisy…” (Sahih Al-Bukhari)
  Begitu juga sabda Nabi s.a.w. yang berbunyi
  الأمراء من قريش
  Maksudnya: “Kerajaan (kepimpinan) itu dari bangsa Quraisy…” (hadith riwayat At-Tabrani)
  Ini bukan bererti Rasulullah s.a.w. atau Imam An-Nawawi ashobiyyah tentang Bangsa Quraisy, tetapi menceritakan keistimewaan dan pengkhususan bangsa tersebut khususnya dalam bab khilafah.
  Ini antara petunjuk yang menunjukkan prinsip Islam yang merai fitrah manusia yang mencintai sesama sendiri, dari kalangan ahli keluarga, bangsa dan tanah airnya sendiri. Selagimana ianya tidak melampau (iaitu membawa kepada kezaliman), maka ianya tidak tercela dalam Islam.
  Wallahu a’lam…

 24. zamir
  Mac 31, 2010 at 1:15 pm

  saya berharap semua pihak tidak memPOLITIKKAN isu yang ustaz ketengahkan dalam entry ini..cukuplah…shukran ustaz atas pengisian ini..walaupun sy bukan ahli isma,tp sy memahami apa yang ustaz mahu sampaikan..

 25. Amrar
  Mac 31, 2010 at 1:19 pm

  If u all get the point yg dibawa dan bukan meletak pengomen2 bukan ISMA sebagai ahli PAS @ politik bukan ketuanan melayu…maybe we can realise something…

  Maybe tak semua dikomen oleh mereka adalah tuntas…tp ada bbrp point for us to ponder: Bgmn laungan ketuanan melayu kita tidak akan disamakan dengan ketuanan melayu yg zalim, korup dan menyimpang daripada Islam spt yg dibawa pihak tertentu…

  ni antaranya laa….Jgn kita terus condemn orang takde akal (tak open minded) bila berhujah…ini bukan cara ikhwan bergerak…merasa diri serba tahu adalah tanda kejahilan

  kalau nak patahkan…patahkan dengan hujah yg tuntas…dan bukan bawa pusing2 merry go round…

  cubalah nilai pandangan2 yang lain…

  Sebenarnya dlm berhujah…kita ada teori, kita ada pengalaman, dan kita ada sejarah…dan kita ada sosio-politik yg perlu kita dalami….sudahkah antum menyentuh semuanya untuk mengata…inilah pandangan saya yg paling adil

  Sejarah nusantara dah dalami untuk membawa isu ketuanan melayu ni? asal usul melayu dan sejarah islam di sini?? ni sebagai galakan semata pada semua…supaya kita ada konteks perbincangan dlm aspek sejarah juga

  Beza antara asal usul ketuanan melayu dan hak keistimewaan melayu yg dilindungi perlembagaan
  ————-

  komen: Saudara juga jgn lupa dgn ayat Quran yang melarang org Islam mengambil org kafir sbg sekutu atau rakan sepakatan. —–>kiranya apa yg dibuat PKS di Indonesia/sulawesi sana tak syarie sebab ada pemimpin PKS bukan islam…lihatlah konteks ayat dengan adil dan maqasidnya

 26. azhar
  Mac 31, 2010 at 4:43 pm

  ya ikhwan semua, jangan hanya hebat berhujah sahaja… mesti diikuti dengan pelan tindakan.. masalahnya sekarang di malaysia.. ramai sangat yg berhujah tapi tiada tindakan yg bersungguh.. tunggu sahaja org dtg usrah memang senang.. tapi siapa yg nak ajak.. tarik tangan anak2 muda kita pegi usrah tu??.. tanye diri sendiri berapa kali solat berjamaah sama ada di pejabat, musolla, surau atau di masjid hari ini? sudah buka quran atau belum hari ini?? jangan kita peningkan kepala dengan istilah2 saja… tarik dan dekati masyarakat sekeliling..mulakan dengan di rumah.. anak2 kita..saudara2 kita..jiran2 kita kemudian baru cerita pasal negara… ayoh sekalian ikhwan semua..bergerak ayoh!!! nasihat mat rempit kat sebelah rumah tu ajam mereka ke surau… tegur remaja2 perempuan yg pukul 12 mlm pun tak balik2 rumah tu.. tegur isteri2 kita yg tak sempurna tutup aurat tu.. tunaikanlah kewajipan kita sebagai umat islam.. baru betul.. itulah sebenarnya akar masalah di malaysia…. kalau semua amal islam…faham islam.. tak susah nak laksana syariah islam.. ayoh bergerak.. ikhwan ku sekalian.. jangan cakap saja!!!

 27. Muslim
  Mac 31, 2010 at 7:27 pm

  to newcomer

  Melalui belajar daripada pengalaman org2 terdahululah, ISMA memulakan langkah mengetengahkan kepentingan bangsa dalam perjuangannya…..

  Kita tak mahu berputar dalam isu yang yang tidak membawa keuntungan kepada umat Islam di Malaysia…sejak 52 tahun kita merdeka di mana kita sekarang????!!!

  Realitinya, kita saling bercakaran, tanpa kita sedari kita selama ini telah dipermainkan oleh sistem demokrasi rekaan Barat….natijahnya sekarang!! Di mana kita???
  masih dalam khayalan dan taman permainan yg dicipta oleh mereka.

  Bg pendapat saya, ISMA ingin menyeru bangsa ini agar berfikir dan bertindak diluar “taman permainan” tersebut bagi melepaskan sistem jahiliyyah yg merantai tengkuk bangsa ini.

  SEDARLAH WAHAI BANGSAKU DARIPADA ILUSI INI!!!!

 28. newcomer
  Mac 31, 2010 at 7:56 pm

  Salam,

  Br Amrar, if you’re a member of ISMA, I pray that there are a lot more like you who have the openness, respect for diversity in opinion and the perseverance to listen, instead of digressing from the main issue of contention.
  I am glad that you have the right mindset not to prejudge. For one to be listened to, he must listen first….this is first principle of communication …so, a big THANK U to you for that.

  As muslims, what we need for the future, i believe, is the clarity of common objectives and principles when spreading the message of Islam so that we are progressive and inclusive. While there are many Islamic organisations and political parties used as platform, we can’t afford to weaken one another, let alone contradict one another. This is the main reason why i raised some concern on this topic, because ISMA’s stance as explained by Sdr Omar is a bit disturbing and rather contradictory to my understanding of ‘ketuanan melayu’ from practical perspectives. Unfortunatelyl, some of the examples and analoges provided in the responses are all not hitting the nail on the head.

  I am a Malay. But, whereever I go in the world, i want ppl to know that I am a Muslim first, because i am proud to be a Muslim. I believe that my objective of presenting Islam as a universal religion must be consistent with my acts. I have a lot of non-malay muslims and non-muslim friends in this country and abroad and i always find great difficulty to defend this ‘ketuanan melayu’ being consistent with Islam and i wonder how ISMA could do that.

  It is not about labelling ISMA similar to UMNO. But it is wanting to know how ISMA could promote similar concept in real life without contradicting Islam itself. For i see so many instances when people say that they do sth in the interest of islam, finally they digress and change the order of priority to Interest of Malays first.
  So, in short, my first point is: If you use Ketuanan melayu as you tagline, it is open to abuse and confusion…this is not productive.

  I think the example given by Al-aslami is out of context. Of course, it goes without saying that when i call to Islam, i begin with my family nearest to me. There is no question of leaving family. Since most of us are malays, our families are all malays….but, do we need to tell them that we put them as first priority because they are malays? what if one of our inlaws are non-malay muslim?. So, the principle of getting to your family first is Islamic, but not because it is malay. Islam does not need malays, but Malays need Islam for it to succeed. Just look at the arab now. Are they not proud to be Arabs?. Yes, they are, but, the problem is whereever they go, they put Arab first, then Islam. That’s why they often belittle non-arab Muslims and bow to the kuffars. The arab traditions overshadows their islamic identity in many cases. This leads to my second points: Yes, our target group is naturally our ppl first (i.e. the malays), but, please don’t project Islam is being exclusive. I find this not doing justice to Islam and will worsen the misconception about Islam globally.

  I hope i get my points across and ppl here are able to judge them fairly. We are not perfect and i stand corrected and wait to be convinced if my understanding is flawed.

  Sdr. Amrar, your wisdom is appreciated. Salam

  P/s. PAS is not perfect either. But, despite hiccups and many imperfections with PAS as a political party, I am pretty convinced that it is having a clarity in its direction and strategic focus.

 29. hadi ALMENOUFII ALAZHARI
  Mac 31, 2010 at 9:54 pm

  sahabat yg cintakan islam…saya tidak mahu menjawab bagi al-akh yg tidak suka membuat kajian,analisis ,muzakarah dan seumpamnya.harap jgn dikutip ucapan-ucapan yg diambil dijalanan..
  saya naqolkan kata-kata Assyahid Hasan AlBanna:

  “Jika nasionalisme yg dimaksudkan ialah keluarga dan bangsa seseorg itu lebih utama utk menerima kebaikan dan kebajikannya serta lebih berhak utk dilimpahkan segala sumbangan dan jihadnya,maka maksud ini adalah benar.Siapakah yg tidak merasakan bahawa org yg paling utama utk menerima sumbangan ialah bangsanya sendiri yg telah membesarkanya??…”
  renung2lah wahai sahabat semua…harap newcomer dan seangkatan dgnnya ikhlas dlm perjuangan,kerana teori politik kepartian berbeda dgn teori dakwah.
  solllu alan nabiyy!!

 30. al-aslami
  April 1, 2010 at 2:37 am

  terima kasih banyak2 “newcomer”…

  bagus jugak nta ada..
  ada kwn nk berbincang.. kalau x ana pun x tahu apa yg org luar faham dan daripada sudut apa mereka faham… bila ISMA keluarkan mauqif tntg isu Ketuanan Melayu ini..

  khair.. insyallah.. selagi mana kita jujur nak tahu kita akan sampai.. x hari ini 5 tahun lagi..
  hehe

  wassalaamualaikum warahmatullah..

 31. newcomer
  April 1, 2010 at 8:40 am

  Salam,

  Muslim says:

  “Kita tak mahu berputar dalam isu yang yang tidak membawa keuntungan kepada umat Islam di Malaysia…sejak 52 tahun kita merdeka di mana kita sekarang????!!!”….
  SEDARLAH WAHAI BANGSAKU DARIPADA ILUSI INI!!!!”

  Question: I am sorry. Have we not been living for 52 years under the illusion created by ‘ketuanan Melayu’ by UMNO who promised to safeguard the religion?. and now you are proposing to use almost similar tagline for another 52 years?…No wonder muslim are so pathethic as salepersons despite having the best products.

  Sdr Hadi,
  Sorry, if my responses have wasted your precious time. You are not compelled to respond. But, my points and questions are too simple and i don’t think i need to go to ALAZHAR to pose these questions. But, you ppl have been beating round the bush, not having a straight and simple answer. Too bad. don’t think you guys are on solid grounds. May be the NON-AZHAR ppl cd understand me better, if there is one here.

  Your note implies that your circle does not entertain ppl like me who are not so scholarly like you . If you intend to be so exclusive, and not receptive to ideas and challenges, may be you and your scholarly friends shouldn’t open this debate to public….It is unfortunate that you got to admit there are others like me of not similar wavelength with you…and are overly critical, merely not wanting to be spoon-fed and led blindly.

 32. al-aslami
  April 1, 2010 at 5:29 pm

  Nabi Nuh 950 years..

 33. amrar
  April 1, 2010 at 10:04 pm

  mashaallah…wow..

  Are we saying by commenting ‘negatively’ ttg ketuanan melayu, we r ppl yg x pentingkan family? Kat mana argumen tu dpt..entahlah

  Ttg nukilan hadi on ISHAB tu..faham ke beza antara hak istimewa melayu yg membantu bangsa/famili berbanding ketuanan melayu? again tang mana org bukan isma x ingin bantu dan majukan bangsanya sendiri..hmm..soo, yes, saya juga stuju dgn nukilan ISHAB on nasionalisma begitu…get my point?? isu yg dpertanyakan adalah bgmn ketuanan melayu isma dimengertikan beza dr ketuanan melayu say ngo perkasa..sy faham jika ikhwh ingin melihat isu ini cuba disamakan dgn nukilan hadi on maksud nasionalisma..tp nasionalisma itu dberikan definisi yg khusus yg brbeza dr nasionalist lainً….apa pula definisi isma (itu pun sebenarnya yg dminta newcomer) sbb setakat yg ana nmpk dr tulisan ust lah cuma ketuanan itu kuasa politik aw kama qoala..cuma dr segi bahasa xde dr sudut istilah..cuba halusi blk definisi ISHAB..adakah begitu open definisi as kupasan ketuanan melayu ust Lah (ust ada komen?) Kllu dah ada definisinya, laungkan utk nampakkan bezanya dr PERKASA..atau rasa kefahaman perkasa dah betul dah?

  afwan kekadang says cuba menilai hujah.. x lari dr unsur sentimen insaflah, sedarlah, etc…x nmpk praktikaliti…sy benar2 cuba fahami

  Dipolitikkan isu ini? klu bawa arus take accountability la kan n debatkan dgn baik…ke ijtihad/brbeza pandangan dah tutup?

 34. amrar
  April 1, 2010 at 10:52 pm

  Takut salah faham, maksud sy: ‘saya faham jika ikhwh ingin melihat isu ini cuba disamakan….’ saya rasa mungkin ikhwah ingin melihat isu ini dikomentar spt nukilan hadi

  wllhm…

 35. basil ulwan
  April 2, 2010 at 11:09 am

  Salam. Sollu alan Nabiyy. banyak komen timbul dari sikap perihatin, tak mahu ISMA tenggelam dalam lubang yang sama dengan UMNO. Kepada Hadi dan seangkatan dengannya, teliti jawapan newcomer dengan baik, pakai kamus pun tak pe, tak dak masalah. Kami bukan tidak bersetuju ISMA ingin membantu melayu, kami bukan menentang, tetapi kami rasa isu ketuanan melayu ini bukan prioritynya untuk diperdanakan ketika ini.
  Antum banyak baca majmuk Rasail kena tahu sebab sesuatu pidato ISHAB itu dinukilkan. Alangkah al-Quran ada sabab nuzulnya. Pidato dalam muktamar itu diungkapkan di Mesir, negara yang 95% arab, pada sekitar akhir 1930an ketika banyak parti dan kumpulan-kumpulan nasionalis yang lahir untuk memerdekakan negara dari pemerintahan beraja Farouk. Tidak salah ketika itu ISHAB membentang perihatinnya kepada bangsa arab dan halatuju IKHWAN yang selari dalam hal ini untuk membantu bangsa. Namun perkara-perkara sebegini agak tidak sesuai diimplementasi atau diiutamakan sekarang dan di malaysia kerana kita kena belajar dari kegagalan, barulah cerdik namanya.
  Jika dalam keadaan populasi melayu adalah lebihkurang 55% , Cina 30% dan India 15% adakah kita patut mengutamakan untuk lantang dalam ketuanan melayu (walaupun cintakan bangsa itu tak salah)? kemudian kita terhegeh2 untuk menyeru non muslim kepada Islam. Itu tidak hikmah ya akhi. Jadi kita kembali kepada asbab yang menjadikan melayu itu istimewa iaitu Islam dan kita utamakan dan laungkannya dalam selogan kita barulah kata-kata kita dapat dikota insya Allah.
  Satu lagi, adalah tanda keegoan jika dalam berdebat selalu gunakan istilah: Enta tak cukup baca lagi, enta kena habiskan buku sekian-sekian, enta kena ikut usrah habis dulu… Ia adalah simbol keegoan sedangkn enta tak tahu orang yang bercakap dengan enta tu mungkin dah berlipat kali ganda baca dan ikut usrah dari enta. Uslub ini menyamai uslub namruz dan firaun ketika memperlekeh2kan nabi ibrahim dan musa satu ketika dahulu. Maaf uslubnya sahaja.
  Apa-apapun, perselisihan kami disini bukan kami tak setuju dan emnentang melayu, tetapi kami cinta melayu tetapi kami lebih cinta islam dan islamlah sebab kenapa kita melayu dan bukan melayu boleh bersatu. TQ

 36. Ahmad
  April 2, 2010 at 5:20 pm

  Hmm.. saya tak paham kenapa isu “ketuanan melayu” ini menjadi isu sangat?

  Sebab apa yang saya nampak dan paham dari penulisan ust lah ni (sila betulkan pemahaman saya jika saya tersilap), ISMA mahu memfokuskan isu ketuanan melayu supaya orang melayu sedar mereka ada kuasa dominan di dalam negara Malaysia ini.. mereka perlu menjadi kuasa supaya orang Islam sentiasa berada di tampuk pemerintahan, kerana tidak mungkin orang kafir sama sekali akan memartabatkan agama Islam.. Cuma yang saya nmpk perbezaan ketuanan melayu ISMA dan Perkasa ialah, ISMA beranggapan ketuanan melayu itu sebagai orang melayu itulah yang paling berhak memerintah negara ini (melayu pada ISMA adalah Islam yang sudah berkurun lamanya sebati dalam diri mereka, meskipun ada yang tidak melaksanakan agama Islam itu sendiri). Tetapi, pada Perkasa, ketuanan melayu itu adalah orang melayu itu yang paling berhak berkuasa kerana ini tanah asal orang melayu. ISMA masih berpegang pada konsep, ISLAM memerintah, cuma ISMA mahukan bangsa Melayu, bangsa saya, mungkin bangsa anda, menjadi satu bangsa yang dipandang tinggi oleh Allah SWT kerana telah melaksanakan perintah-Nya di Tanah Air ini. Jadi, di manakah silapnya konsep ketuanan melayu pada pandangan ISMA? (Maafkan saya jika saya salah paham konsep, baru nak berjinak-jinak dengan dakwah Islam ini)

 37. Ahmad
  April 2, 2010 at 5:25 pm

  Tidakkah boleh saya berbangga, sekiranya Allah SWT menyebut pada para malaikatNya, para Nabi-Nabi, di akhir zaman ini, bangsa Melayu adalah bangsa yang paling dikasihi kerana bekerja keras melaksanakan Perintah-Ku, Meninggalkan larangan-Ku? Adakah saya tersilap mengharapkan yang terbaik untuk bangsaku? Adakah ini dibenci oleh Allah? Tolong berikan jawapan pada saya… Bukankah keseluruhan Bangsa Israel dilaknat oleh Allah, dan para Malaikat? Kenapa tidak boleh saya berharap supaya keseluruh bangsa Melayu diredhai oleh Allah? Adakah pengharapan ini salah? Sekiranya salah, tolong bagitau saya, semoga saya dapat bertaubat di atas kesilapan ini kerana kedhaifan saya..

  Saya sayang semua orang Islam

 38. Ahmad
  April 2, 2010 at 5:31 pm

  Ust Lah, saya pohon agar dibetulkan ilmu saya yang cetek ini. Adakah benar pada pandangan ISMA, Melayu mestilah disatukan, tidak kira samada mereka ini tidak melaksanakan Islam (munafik-kerana kekadang mereka juga menghalang pergerakan Islam) dan mereka yang berpegang dengan ajaran ini atas prinsip kami sama-sama Melayu yang beragama Islam? Maksudnya, pada ISMA, asalkan namanya Melayu, kita mesti bersatu. Tidakkah dengan pendirian ini, ISMA seolah-olah memulaukan bangsa lain yang beragama Islam, yang juga perlukan dakwah Hasan Al-Banna juga? Mohon penjelasan dari Ust. Lah.

 39. Ibnu Idris
  April 3, 2010 at 12:00 am

  Salam Ustaz,
  Irony nya ustaz parti kuat org melayu (UMNO) pon dah tak cakap pasal ketuanan melayu lagi sekarang ni….. mereka lebih suka bercakap pasal 1Malaysia…cari nahas kalau berani cakap ttg ketuanan melayu… Muhyidin Yassin tersilap cakap Melayu first then malaysia kena hentam oleh org bukan melayu… sila layari perdebatan di internet mengenai isu ini.. menunjukkan betapa besarnya masalah perkauman di Msia ni… we are sitting on racial time bomb… boleh meletup bila2 masa… adakah ini bukan satu mudharat yg perlu diambil kira…apakah kita masih boleh menjalankan dakwah dengan baik jika negara huru-hara oleh perang saudara seperti di Sudan, Nigeria dll.
  Selepas P/raya 2008 political lanskap negara telah berubah dgn drastik sekali dan tak akan kembali kepada asalnya… ini hakikat yg mesti kita terima. Umat Islam cuma 50% drp rakyat msia (60% bumiputra termasuk bukan Islam di Sabah/Sarawak)… juga satu hakikat yg patut diterima… Msia bukan Mesir, bukan arab saudi… untuk memerintah dan melaksanakan agenda Islam sokongan drp semua kaum diperlukan, bukan hanya kaum pribumi.
  Jadi apa rasionalnya kita mengemukakan dasar ketuanan melayu ini… bagi saya ia tidak releven sama sekali dan tiada siapa yg peduli lebih2 lagi jika dilaungkan oleh jamaah Islam yg kerdil seperti ISMA yg baru bertatih dlm membentuk ‘public opinion’ di msia ini …. maaf bukan nak merendah2kan Isma tapi ia satu hakikat juga cabaran agar Isma lebih kuat bekerja.
  Mungkin Isma nampak dengan memperjuangkan ketuanan melayu ini akan dpt mengambil hati pemerintah sekarang dan Isma akan dpt mileage dlm bentuk kemudahan2 yg disediakan oleh institusi2 kerajaan (saya membuat assumption disini… jauh sekali husnu zhon… maaf kalau silap)…. ini boleh digunakan utk kepentingan dakwah… well, sounds very practical and pragmatic…. tapi jgn lupa Isma perlu potray diri sebagai NGO/wadah Islam… dimana prinsip wadah islam jika bersekongkol dgn pemerintah yg zalim…. on the other hand ada Parti Islam yg sedang berjuang utk menang & mentadbir dgn sistem Islam. Adakah ini yg dimaksudkan oleh ustaz sebagai ‘mengurangkan kemudharatan’ sebagaimana dlm tulisan ustaz.

  Ambik contoh pendedahan DS Anwar baru2 ini ttg peranan APCO(read Yahudi) dlm pentadiran DS Najib. Tidakkah Isma ingin mengeluarkan satu kenyataan akhbar utk menyatakan kebimbangan ttg perkembangan ini..walaupon belum terbukti sepenuhnya tapi sekurang-kurangnya menyatakan kebimbangan. Apa guna kita memperjuangkan hak rakyat Palestin, beriya2 kita menjelajah seluruh pelusuk tanahair memberi kesedaran kepada rakyat ttg isu Palestin tapi dasar negara sendiri ditentukan oleh Yahudi.
  Kalau tiada kenyataan akhbar drp Isma dlm masa terdekat ini bolehkah saya katakan bahawa assumption saya diatas adalah benar?

 40. sama2 mencari
  April 3, 2010 at 8:14 am

  simple je kot……………
  kita yg pikir bukan pd tempatnya…………
  ketuanan melayu ISMA adalah dgn kita bangkitkan kembali nilai ISLAM dalam diri ummat ini melalui melayu……
  itu je konsepnye, dan nampak sgt2 berbeZa dgn ketuanan yg dilaungkan orang lain…….

  ana ulang kembali….
  ” kita nak bangkitkan ISLAM di dalam ummah malaysia ni bermula dgn fokus pd org melayu, kita mula dgn penyatuan bangsa itu sendiri ”

  insyaAllah, ana yg baru 14 tahun, dapat memahami maksud ust lah, apatah lg abg2 yg komen diatas…… 🙂

 41. sama2 mencari
  April 3, 2010 at 8:19 am

  ada ke ketuanan yg laungkan syiar ISLAM ?……
  semoga Allah memberi kekuatan pd ISMA dan masyarakat Malaysia utk memahami nilai agung ISLAM dan memulihkan sanubari ummah di malaysia ini…….
  insyaAllah, janji Allah pasti tiba………

 42. April 3, 2010 at 11:39 pm

  Salam @ newcomer

  It’s undeniable to say that we malays need Islam. Is it wrong to convince that we are also a great weapon to take control our motherland for the opportunity we have now?

 43. April 6, 2010 at 7:37 am

  ‘Adapun politik Islam, ia adalah satu perjalanan yang masih jauh’

  perjalanan yg jauh akan sentiasa jauh jika tidak dimulakan dngan langkah pertama

 44. ibnu_hisyam
  April 6, 2010 at 11:43 pm

  konsep ketuanan melayu yang dibawa oleh isma berbanding yang dibawa oleh umno jelas bezanya.. isma nampak kepentingan ketuanan melayu untuk survival umat islam di malaysia.. xpela ustadz, kobanna dah buat.. posting dah banyak.. tak perlu lagi perdebatan dengan mereka ni.. abaikan mereka..sampai bila pun, ada yang tak puas hati..yang penting “nahnu qaumul ‘amaliyyuun, wa laisa nahnu qaumul qauliyyuun”..:) blog ustadz semakin mendapat hits.. mabruk..:)

 45. taulan
  April 8, 2010 at 8:18 am

  Nampaknya, konsep ketuanan melayu banyak mengundang kontroversi daripada kesatuan pemikiran.

  Mungkin ada baiknya ISMA pertimbang untuk gantikan konsep ketuanan melayu ini dgn konsep ‘Melayu teras Islam” yang saya rasa lebih tepat berdasarkan sejarah dan konteks malaysia….mungkin ini juga menepati niat ..perkataan ‘ketuanan’ banyak memberi maksud negatif ‘ada tuan ada hamba/pendatang’. Malah ,ini boleh memberi pemhaman yang tak betul ttg islam itu sendiri.
  Tak tahu lah pula saya kalau ada udang sebalik mi untuk guna istilah ni….sebab ada satu parti melayu saja yang menggunakan dan yang lebih tepat ‘menyalahgunakan’ tema ini
  Actually, apa ISMA punya tema ek?

 46. Umar Abdul Rashid
  April 8, 2010 at 8:49 am

  Menarik2, banyak betul hujah yg keluar. Semoga kita tak terjebak dalam salah satu penyakit lidah, berdebat. Saya tertarik dgn poin yg mengatakan keadilan di Kelantan. PAS sudah memerintah Kelantan selama 20 tahun. Jadi apa yg dilihat sbg keadilan berlaku dalam tempoh itu. ISMA mengutarakan idea ini tak sampai setahun. Sudilah kiranya memberikan tempoh masa yg sama untuk melihat keadilan ISMA dalam isu ini. Insya Allah kita akan melihat hasilnya. Wallahulmusta’an..

 47. HILMI BIN ABD RAZAK
  April 11, 2010 at 3:16 am

  elaboration yang sangt bagus,
  idea yang bernas.

  pening, musykil, perlu merapatkan dengan orang yang hampir(melayu)??

  hm,,
  dngn jemaah lain .. bukan lagi dekat, dan lagi mudah kerana DASAR kefahaman adalah sama.??

  sekadar bertanya.

 48. khair
  April 13, 2010 at 7:14 am

  to Amrar,
  x open-minded=xde akal ??
  kalau dlm answer.com open-minded= Ready and willing to receive favorably, as new ideas….
  (kesian Hadi kene tuduh ckp org xd akal)

  ttg quote dari Amrar jugak,”apa pula definisi isma (itu pun sebenarnya yg dminta newcomer) sbb setakat yg ana nmpk dr tulisan ust lah cuma ketuanan itu kuasa politik aw kama qoala”…bace lah betul2 entry2 ust lah ttg isu melayu,byk lagi entry2 pasal melayu ni..

  nk respon sikit utk newcomer..
  antara option 4 dan 5 tu,saye rase sbb ape option 5(perjuangan Islam dan bangsa) lebih efektif, cintakan bangsa adalah satu fitrah, nabi dan para sahabat juga ada perasaan ni,begitu juga dgn masyarakat melayu di malaysia. Sbb itu perjuangan ISMA lebih meraikan semua pihak dan lebih syumul..

  minta maaf salah silap..

 49. Farhan
  April 13, 2010 at 7:57 am

  Selamat berundur ke belakang. ISMA mendahului gerakan-gerakan Islam yang lain di dalam mencelarukan lagi umat Islam. Di kala Islam sepatutnya dipromosikan merentas kaum dan budaya, ISMA mengajak anak-anak muda yang tidak berdosa lagi naif untuk menyisihkan langsung bangsa-bangsa Malaysia yang lain…

  Selamat berjaya!

 50. omar
  April 13, 2010 at 11:56 am

  Assalamualaikum,
  Nampaknya pelbagai input telah diutarakan oleh para komentar.
  Respon pertama, dalam perbincangan janganlah kita mudah melabelkan sesiapa sbg tak berfikiran terbuka, menyerang peribadi dsbnya. Mari kita usaha utk berbincang dgn lebih objektif.
  Saya dapati terdpt beberapa kemusykilan berkaitan ketuanan melayu yg diutarakan oleh ISMA. Antaranya:
  1. Apakah konsep ketuanan melayu ISMA.

  Saya rasa ini dah byk dibincangkan, merujuk kembali kpd tulisan Us Lah dan komentar2. Newcomer pun bersetuju utk berbincang tentang praktikal bukan lagi konsep (seblm ini saya meminta diperjelaskan di mana percanggahan ketuanan melayu yang difahami ISMA dgn Islam, nampaknya tiada yg respon).

  2. Kebimbangan apabila tagline ketuanan melayu ini digunakan; akan menimbulkan kekeliruan, akan dimanipulasikan, how to get all the melayus to understand between the two version (ISMA version and the ‘misused version of UMNO) without getting confused along the way, berisiko membawa kepada kesempitan dalam melaksanakan keadilan Islam dll.

  Secara jujur, perkara ini mungkin tdk dpt dielakkan. Namun jika ini berlaku, kesannya tidaklah sebesar jika slogan Islam sendiri dimanipulasikan. Orang akan hanya menyalahkan ISMA atau melayu, bukannya Islam. Jika Islam dimanipulasikan, orang akan hilang kepercayaan atau kecewa dgn perjuangan Islam. Adakah slogan Islam semata2 bersih drp manipulasi? Sejarah telah menjawabnya.

  Walau bagaimanapun, secara ringkasnya risiko ini dibendung oleh ISMA dgn dakwah & tarbiyah.

  3. Tagline ketuanan melayu hanya selamat jika perjuangan dimonopoli oleh orang yang benar ikhlas perjuangkan Islam, tapi tiada guarantee,.

  Jawapannya, mana2 perjuangan tak kira apa slogannya memerlukan syarat ini. Perjuangan Islam pun jika tiada yg ikhlas memperjuangkan Islam tdk ke mana. Diingatkan kembali, ketuanan melayu yang ingin diperjuangkan ISMA ialah melahirkan bangsa yang teguh pegangan Islamnya, yg layak menjadi batu bata Islam. Guaranteenya dalam ISMA ialah dakwah & tarbiyah selain inayah Allah.

  4. Beza ketuanan melayu Perkasa & ISMA?

  Kena jelaskan dulu bagaimana ketuanan melayu yang diperjuangkan Perkasa, barulah dapat ISMA bagi pendirian.

  5. Sukar mengenengahkan ketuanan Melayu yang sejajar dgn Islam kepada bukan Islam atau bukan Melayu.

  Pengalaman ISMA dgn MACMA & KIMMA, mereka boleh menerima agenda perjuangan bangsa ini. Kecualilah bukan melayu yg mempunyai agenda tersendiri. Mungkin saudara mengemukakan “ketuanan melayu” ikut kefahaman lain, bukan kefahaman ISMA.

  6. Bgmn laungan ketuanan melayu kita tidak akan disamakan dengan ketuanan melayu yg zalim, korup dan menyimpang daripada Islam spt yg dibawa pihak tertentu

  Melalui penerangan dan juga perbincangan spt ini (Alhamdulillah dah ada yg faham walaupun bukan ahli ISMA sbgaimana komen saudara zamir) . Juga dengan melihat perlaksanaan ISMA bukan sekadar melihat slogan.

  7. Ketuanan melayu menggugat kesejagatan Islam. Mengutamakan bangsa mendahului agama.

  Ini ketuanan melayu versi lain ini. Ketuanan melayu ISMA ingin menjadikan bangsa melayu sebagai bangsa yang mendaulatkan Islam, bagaimana pula mrk akan menggugat kesejagatan Islam? Kesejagatan Islam jugalah yang membenarkan kita membangunkan bangsa kita sendiri dgn acuan Islam.

  8. Adakah ISMA boleh bawa Islamic version of ‘ketuanan melayu’ to replace umno?. How long wd you take?

  Saya rasa tiada yg dapat menjawab soalan ini, sebagaimana perjuangan2 yg lain tdk dpt menjawab bila perjuangan mrk akan berhasil. Namun apabila presiden Isma menyuarakan perkara ini secara peribadi kpd beberapa tokoh Pas & Umno, mereka boleh menerima agenda Isma ini.

  Kalau nak dijadikan PAS di Kelantan sbg cth (minta maaf jika perkara ini menyinggung shbt2 Pas), masih blm ada kepastian juga, bahkan rekod kejayaan Pas byk terbatas di negeri2 majoriti melayu; Kelantan, Kedah, Trg, Perlis. Datuk seri Nizar sendiri boleh jadi MB pun (dan kena lucut jwtan kembali) krn jasa ketuanan Melayu dlm undang2. Jika tidak Perak dah jatuh ke tangan DAP yg bukan Islam dah.

  Membandingkan perlantikan bukan Islam oleh PKS di Sulawesi atau Hamas di Palestin dgn apa yg berlaku di Malaysia adalah agak terburu2. Adakah bukan Islam yg mengatakan langkah mayat aku dulu kalau mahu laksana Negara Islam atau yg label ahli sebuah NGO Islam sebagai pengganas mudah2 utk disamakan dgn bukan Islam di negara2 ini.

  “Lebih baik bekerjasama dgn bukan Islam yg berprinsip drp muslim tak berprinsip” – lihatlah prinsip apa yg dipegangnya. Reality yg berlaku menunjukkan apa yg berlaku dlm PKR tdklah lebih berprinsip dan bermoral drp apa yg berlaku dlm Umno.

  Wallahua’alam

 51. omar
  April 13, 2010 at 12:01 pm

  Menyentuh tentang manipulasi, sebenarnya reality kini, tiada parti politik yang masih memperjuangkan ketuanan melayu.

  BN dgn 1 Malaysia, PR dgn keadilan utk semua. PAS? Sekali lagi minta maaf, pandangan saya dah dibayangi oleh keadilan utk semua. Suara Islam agak krg kedengaran kini.

  Mari kita lihat kesan 1 Malaysia bila dimanipulasikan:
  – Kuota tukar menjadi meritokrasi
  – DEB tukar menjadi MEB
  – Ekuiti saham bumiputera diliberalisasikan
  – Anak2 Melayu diajar budaya India & Cina, menari tarian, memakai pakaian dll dlm persembahan2 sekolah dll.
  – Bukan melayu mungkin jadi TPM kedua.
  – Ada jawatankuasa antara agama

  Apa pula kesan keadilan utk semua
  – Bukan melayu mungkin jadi PM
  – Arak? Status quo, suara Islam krg mendapat perhatian wajar
  – Negara Islam & hudud? Juga kabur
  Suka tak suka, melayu yg pegang kuasa. Melayu mampu memartabatkan Islam dan mampu melemahkan perlaksanaannya di Malaysia.
  Apa sikap ISMA? Practically, mengajak melayu baik Umno, Pas atau PKR kembali mempertahankan Islam dan kepentingan melayu selaku bangsa majority Islam di Malaysia. Kerana kelemahan melayu akan memberi tidak langsung atau langsung kpd Islam.
  Tdk practical meruntuhkan institusi melayu & Islam dgn tgn kita sendiri.

 52. April 14, 2010 at 1:25 am

  Haha, enta buat lawak yang sangat bagus.

  Ketuanan Melayu = Ketuanan Islam? Ni ana nak tanya sikit. Kenapa ISMA berkembang segar di bumi Australia, sedangkan pemimpin dia bukan Islam pun? Kenapa islam mampu berkembang subur di bumi Amerika dan Eropah?

  Kenapa banyak ulama lari dari negara yang dipimpin pemimpin islam, dan lebih selesa hidup di negara pimpinan kafir seperti eropah?

  Akhirnya, yang penting, adalah polisi yang islamik. Polisi yang islamik menjamin keselesaan, tetapi pemimpin nama sahaja islam, belum tentu. Tanyalah sahabat2 enta di luar negara, yang kalau boleh tak mahu balik malaysia.

 53. farid
  April 14, 2010 at 8:59 pm

  wa laa tarkanuu ilallaziina zhalamuufatamassakumunnaar…
  wa man lam yahkum bimaa anzalaAllah fa’ulaaikahumuzzhaalimuun…
  ketuanan melayu=ketuanan islam?mungkin sama menurut khayalan dan kata2..realiti hukum Allah dimana kita hendak letak..kini m’sia sudah melayu tuannya…hukum Allah di bwh hukum demokrasi..maka saya kira ketuanan melayu tidaklah semestinya sama dengan ketuanan Islam(de factor…cuma permainan kata)

 54. Abdullah Zaik
  April 16, 2010 at 10:03 am

  ya , di satukan atas asas Islam…kenapa kita boleh berbaik dengan bangsa lain atas alasan dakwah tetapi tidak boleh rahmah sesama bangsa sendiri yang sesama agama. Adakah kemungkaran yang lebih besar dari kekufuran?

 55. April 16, 2010 at 11:03 pm

  Kenapa kita boleh berbaik sangka dengan bangsa lain? Mungkin kerana mereka belum melakukan kezaliman.

  Kenapa tidak boleh rahmah sesama bangsa sendiri? Kerana mereka melakukan kezaliman. Seperti jiran saya, seorang ‘mukmin’ yang tak tinggal jemaah di masjid, yang ditahan di ISA. Tak zalimkah itu? Kalau kita nak apply konsep rahmah pada mereka, kenapa mereka sendiri tak apply konsep rahmah kepada umat islam?

  Sesungguhnya orang mukmin itu bersaudara. Berlemah lembut sesama mukmin. Ya, sesama mukmin, tapi muslim tak semestinya mukmin.

 56. April 16, 2010 at 11:04 pm

  *Maksud saya, zalim dari segi muamalah. Sebab syirik itu juga kezaliman yang besar (surah luqman)

 57. Amrar
  April 17, 2010 at 12:24 am

  Wahh dah banyak comment silang ni…

  to khair….maaf…saya nak cepat…bukanlah direct translation ttg open minded tu…tp seolah2 meletak orang2 yg tak open minded ni tak leh berfikir panjang (xde akal)….kalau rasa takleh terima my presumption…takpelah…maaf pd hadi yer

  To omar…Beza ketuanan melayu Perkasa & ISMA?

  cuba buat definisi begini:
  ““Jika nasionalisme yg dimaksudkan ialah keluarga dan bangsa seseorg itu lebih utama utk menerima kebaikan dan kebajikannya serta lebih berhak utk dilimpahkan segala sumbangan dan jihadnya,maka maksud ini adalah benar.Siapakah yg tidak merasakan bahawa org yg paling utama utk menerima sumbangan ialah bangsanya sendiri yg telah membesarkanya??…”

  itu nasionalisma….apa pulak definisi ketuanan melayu ISMA…kita nak tengok satu definisi yang tak lari dr maksud asal (cam definisi answer.com tu by our brother khair on my abrupt translation) on this…ada ke?

  cam yang “sama2 mencari” quote: ketuanan melayu ISMA adalah dgn kita bangkitkan kembali nilai ISLAM dalam diri ummat ini melalui melayu……

  betul ke camtu nak define? cuba bandingkan cara ISHAB define nasionalisma…yg begitu halus definisinya dan tak lari jauh dr definisi nasionalisma para nasionalist!

  pendek kata kalau bg kat DBP…diorang boleh terima definisi ni….

  or it shud be another tagline cam contoh dipropose brother “taulan”: melayu teras islam rather than ketuanan melayu…

  betul cakap omar…jom bincang objectively…rasanya setakat ni ada yg bangkang dengan baik…please layan…sebab ni perkara bertulis…jangan pula cepat terngadah dan quote “nahnu qaumul ‘amaliyyuun, wa laisa nahnu qaumul qauliyyuun” pulak…apa ni?

 58. ali ahmad
  April 17, 2010 at 12:25 am

  sambungan dari atas.

  Saya cadangkan ust Abdullah Zaik bertanding atas tiket UMNO di Hulu Selangor, kerana sekarang calon MIC dan Keadilan sahaja yang ada. Kasihan kat orang melayu di sana. Sesuai dengan slogan perjuangan ustaz membela “Ketuanan Melayu”.

 59. Amrar
  April 17, 2010 at 12:35 am

  Salam ustaz,

  Afwan kalau tersalah…..rasanya takde sekelumit pun rasa tidak ingin berdakwah pada bangsa sendiri….

  yang menjadi masalah adalah the tagline ketuanan melayu tu…apa maksud sebenar dakwah ketuanan melayu ini….

  dakwah selama ini tetap boleh berjalan dengan rasa izzah dengan Islam yang dipegang bukan dengan bangsa yang diwarisi…dan mmg ia berjalan kencang dengan keluarga terdekat kita (melayu) pun setakat ni…takde pulak GI yg kedepan dlm hal bangsa lain…melainkan perkim, macma, kimma…

  agak2nya bgmn dakwah ISMA di sabah sarawak dilaungkan…bangsa melayu dan islam yg minoriti….ke berubah tone disana? umno pun takleh masuk sana…

 60. April 17, 2010 at 5:33 pm

  Mulia melayu kerana Islam, hina melayu kerana meninggalkan islam, selari dengan ucapan Umar AlKhattab.

  Eh silap, tertegak islam dengan ketuanan melayu kot.

 61. Muslim
  April 18, 2010 at 7:58 am

  Ketuanan Melayu dapat menjaga hak org Melayu dalam bidang dan lapangan tertentu walaupun lapangan tersebut tidak didominasi oleh org Melayu….

  Termasuklah dalam menjaga hak org islam dan agama Islam itu sendiri.

  Hal ini membolehkan bangsa Melayu membuat keputusan utk menjaga kepentingan Islam tanpa perlu merayu pada bangsa(yg non-muslim) lain.

 62. Ahmad
  April 18, 2010 at 9:25 pm

  Kenapa semua orang susah sangat nak faham tentang dasar ketuanan melayu ISMA? Adakah anda sengaja buat2 tak paham ataupun…… Baca balik pasal KOBANNA, semoga Allah membuka hati-hati ini.

  Saya mendoakan agar semua orang lebih banyak bekerja dari banyak bercakap kosong. Anda banyak berkomen tentang pandangan ISMA dalam mengembalikan hak Islam di Malaysia ini, tetapi adakah anda bekerja untuk mengembalikan hak Islam?

  Buatlah kerja, jgn banyak komen.. Anda dah kerja belum? Famili, jiran anda, anda dah dakwah belum? Meskipun saya tidak meyakini dengan cara PAS dan Tabligh, tetapi tidaklah saya mengomen, memperli seperti saudara Zacharias (saudara mesti sudah banyak sumbagan pada Islam ni kan?) kerana saya berpegang bahawa sekurang-kuranngnya, PAS dan tabligh tetap bekerja untuk Islam. Tetapi adakah saya bekerja untuk tegakkan Islam?

  Semoga semua gerakan dakwah dapat bekerja untuk kembalikan syiar Islam. Sekiranya anda tidak suka cara kerja ISMA, maka berlapang dadalah. Ada ramai lagi dan akan ada (Insha Allah) yang sukakan gerak kerja ISMA ini dan bersama-sama ISMA. Anda berpegang lah dengan prinsip jemaah anda, tidak kira ISMA, PAS, JIM. Yang penting amal. Amal takde, jgn cakap banyak, ok?

  Kepada yang suka memperlecehkan orang lain, tidak kiralah anda dari kalangan ISMA ke atau bukan, lebih elok anda perlecehkan diri sendiri dulu. Ni amal tak cukup tapi perlecehkan orang lain macam dia ni dah confirm dapat masuk syurga (maaf kalau kasar)

  Peace to all,

 63. Ahmad
  April 18, 2010 at 9:34 pm

  Saya melihat (saya ada juga ramai kawan-kawan, tidak kira dari mana jemaah), ada di kalangan kita yang lebih suka memperlecehkan jemaah lain, sedangkan dirinya tidaklah pulak bekerja untuk Islam.

  Apa yang pasti, setiap jemaah ada fikrah dia, ada pandangan dia dalam membela Islam. PAS ingin membela Islam dengan politik, maka kita sokong mereka. Tabligh ingin membela Islam dengan meramaikan jemaah di masjid, kita sokong mereka. ISMA ingin mengembalikan orang Melayu kepada Islam yang sebenar supaya menjadi tonggok utama dalam penyebaran dakwah di Malaysia, kita patut juga sokong mereka. Kita sokong pada maan-mana gerakan, mana-mana fikrah yang selagimana fikrah itu tidaklah langgar dari syarak, dan fikrah itu memenangkan Islam (tak kisahlah anda setuju atau tidak dengan fikrah itu, yang penting di penghujungnya, Islam akan menang). Kita sokong, tidak bermakna kita beramal dengan gerak kerja mereka. Beramallah dengan cara kerja jemaah anda, tetapi sama-samalah sokong jemaah yang lain (kerana perpecahan, pertelingkahan tidaklah membawa kebaikan untuk Islam)

 64. Abdullah Zaik
  April 18, 2010 at 10:55 pm

  setuju Mad

 65. omar
  April 18, 2010 at 11:13 pm

  Sebelum kita tenggelam jauh dalam perbincangan ketuanan Melayu, untuk makluman umum, ketuanan Melayu secara ungkapan khusus belum pernah dijadikan slogan rasmi ISMA.

  Slogan yang pernah dicanangkan oleh ISMA berkaitan bangsa ialah:

  1. Motto sempena hari kemerdekaan 2009: Memartabatkan Kesetiaan Bangsa, Mengimbau Sejarah Silam.

  Mendedahkan bagaimana sesuatu bangsa hancur hasil pengkhianatan bangsa sendiri dan ia dibuktikan oleh sejarah berulang kali. Kemudian betapa perlunya bangsa mempunyai sikap kesetiaan, melihat dan mengambil iktibar sejarah keagungan mereka iaitu semasa bangsa mereka berpegang teguh dgn Islam.

  2. Pemikiran Hasan al-Banna dalam melakar agenda bangsa.

  Mengajak manusia ke arah membentuk agenda bangsa berlandaskan pemikiran Islah al-Banna.

  Ketuanan melayu disentuh sbg salah satu isu ketika pembentangan dan juga dalam respon dan perbahasan. (banyak lagi isu lain disentuh – sila download kertas kerja lengkap drp laman http://www.ismaweb.net utk kajian lanjut.)

  Menariknya isu ketuanan melayu ini yg menjadi perbahasan hangat (khususnya dlm alam siber ini), sedangkan PEMIKIRAN AL-BANNA (yg tajuknya lebih menyerlah dan besar drp agenda bangsa dan gambar beliau juga terpampang besar) utk menjayakan agenda bangsa yg mendaulatkan Islam krg dijadikan perbincangan. (Kalau isu agenda bangsa ini yg difokuskan menerusi pemikiran al-Banna tentunya menarik dan bermanfaat lagi)

  Entri2 us lah berkenaan ketuanan melayu pun adalah respon kpd perbincangan2 tersebut. Wallahua’lam.

  Slogan ISMA sendiri tidak menggunakan langsung ungkapan bangsa walaupun kandungannya akan berkait dgn agenda bangsa. Slogan ISMA ialah: Membina Generasi Harapan
  Sebagai cita2 utk membina generasi yg diharapkan Islam, bangsa dan negara.

 66. April 19, 2010 at 1:46 am

  Sebuah pandangan..

  Politik Malaysia kan politik yang saling jatuh menjatuh, politik yang hilang akhlaq islamiyyah semua pihak jika di dalam parlimen, politik leceh-memperleceh pihak lawan..

  Ada lihat bagaimana Ikhwan berpolitik dalam parlimen???

  Waqi’ lain k0t, di negara Arab boleh laa berpolitik dengan akhlaq terpuji, di Malaysia berbeza, politik saling jatuh menjatuh adalah dhoruri, hehe

  Percayalah, dakwah Nabi s.a.w tidak begitu, saudaraku…

  Fahamilah ketuanan Melayu dengan memahami maksud sebenar “ketuanan” & “melayu” & “ketuanan melayu”..

  Seperti saranan ikhwan dalam melontarkan pandangan mereka, perlu memahami maksud sebenar istilah2 yang ingin dikomen..

 67. omar
  April 19, 2010 at 6:54 am

  Menyentuh berkenaan ketuanan Melayu, entri2 drp saudara/i newcomer & amrar secara sedar atau tidak sedar mengakui masalah sebenar ialah MANIPULASI dan bukannya ketuanan melayu itu sendiri.

  Sebut pasal manipulasi, ia akan membawa masalah kpd apa2 slogan pun termasuklah slogan Islam (lihatlah Sister In Islam, Islam Liberal dll)

  Jadi, praktikalnya ialah membasmi manipulasi bukan membuang ketuanan melayu itu sendiri. Lihatlah usaha ISMA membasmi manipulasi ini, dgn slogan:

  1. Memartabat kesetiaan bangsa – mengelakkan pengkhianatan bangsa kpd bangsa, agama dan negara sendiri

  2. pemikiran al-Banna dalam melakar agenda bangsa – mengajak umat menjayakan pemikiran al-Banna bagi membangunkan agenda umat.

  Jadi JOM kita bincang berkenaan PEMIKIRAN ISLAH AL-BANNA ini dan bagaimana ia mampu melakar agenda bangsa yang berdaulat berteraskan Islam.

 68. omar
  April 19, 2010 at 7:15 am

  berkenaan maksud ketuanan melayu pula, apa yang saya faham ialah Melayu adalah “tuan kepada tanah Melayu ini”.

  Ini adalah berdasarkan fakta sejarah, melayu merupakan pembuka tanah Melayu ribu atau ratusan tahun lampau. Meskipun telah ada pribumi (orang asli) ketika itu, melayu membuka tanah2 yg blm disentuh atau dibangunkan oleh pribumi, memaju dan memakmurkannya tanpa berlaku persengketaan dgn pribumi (sebagaimana yg dilakukan bangsa penjajah kpd pribumi Australia dan AS). Mereka hidup dgn harmoni dan bangsa melayu berjaya menjadi pemimpin kpd tanah melayu. Kemudian melayu memeluk Islam dan jadilah mereka anggota kpd umat Islam yg besar itu sendiri.

  Bangsa2 lain juga datang. Tetapi dgn menghormati kedudukan melayu sebagai tuan rumah kpd tanah melayu. berlaku perkahwinan dan asimilasi budaya antara mereka. lahirlah keturunan spt baba dan nyonya, mamak dll.

  Kemudian dtg bangsa perompak (penjajah) menjajah tanah melayu. Bangsa melayu dll menjadi bangsa terjajah di bumi sendiri.

  Bangsa perompak ini membawa masuk bangsa2 lain ke bumi melayu. Akhirnya seblm mrk terhalau keluar, mrk mengumpul bangsa2 ini termasuk bangsa melayu utk menyerahkan kmbali tanah melayu kpd mereka. Prinsip Malayan Union diperkenalkan tetapi ditentang oleh melayu yang tahu mereka empunya asal tanah melayu, dan bangsa2 lain (minta maaf ini fakta sejarah, bukan rasis) adalah bangsa yang bertamu ke bumi ini.

  Sultan2 melayu turut bersidang sehingga melahirkan wasiat raja2 melayu. Dlm proses ini, bangsa2 lain (cina dan India) menyatakan kesanggupan menghormati hak melayu sebagai tuan kpd tanah melayu ini, lahirlah hak keistimewaan melayu, sultan2 melayu dll, di dlm perlembagaan.

  Kemudian apabila Singapura, Sabah dan Sarawak ditawarkan sama ada ingin menyertai Malaysia atau Indonesia, Singapura dan pribumi Sabah dan Sarawak memilih untuk menyertai Malaysia yg bererti menyetujui hak2 keistimewaan melayu tadi dlm perlembagaan.

  Kemudian setelah bangsa2 ini beranak cucu, mrk mula menuntut supaya tiada lagi perbezaan antara melayu dan bukan melayu.

  Sekrg melayu selaku tuan rumah berada dipersimpangan, memenuhi tuntutan tetamu2nya atau mengekalkan haknya sebagai tuan rumah.

  Jika melayu ingin mengekalkan haknya, sebenarnya dari segi prinsipnya tiada apa yang salah,

  Dan jika mrk ingin melepaskan hak mrk juga boleh, namun ISMA berpandangan ia akan membawa kesan yg tdk baik kepada mrk sendiri, sekaligus umat Islam di Malaysia.

  Yang istimewanya, melayu dalam perlembagaan Malaysia ditafsirkan berasaskan agama iaitu Islam dan bahasa iaitu melayu, bukan keturunan. Sebenarnya dari segi perlembagaan, bukan keturunan melayu yang muslim tiada mempunyai masalah dlm memperolehi hak2 melayu.

  Persoalan: adakah perbezaan hak antara tuan rumah dan tetamu satu yang zalim? apatah lagi dgn persetujuan tetamu2 dan mrk yng ingin bernaung di bawah satu bumbung itu sendiri. Mrk yg memilih bukan melayu yang paksa.

  Pasal salah guna hak dan manipulasi itu isu lain pula. Wallahua’lam

 69. omar
  April 19, 2010 at 7:38 am

  Sedikit lagi komen pasal MANIPULASI.

  Sepatutnya kita lebih bimbang dan sensitif dgn isu kalimat Allah yang bakal dimanipulasikan oleh gerakan2 KRISTIAN (dan mungkin slps ini gerakan hindu, budha dll) berbanding perkataan ketuanan Melayu yang bakal dan telah dimanipulasi oleh sebuah NGO Islam bernama ISMA, atau NGO lain spt PERKASA, atau parti politik spt UMNO.

 70. basil ulwan
  April 19, 2010 at 9:16 am

  Kepada ust mad… kita bukan hanya berpada dengan bertolak ansur dengan gerakan umat islam yang lain dalam perkara2 yang baik, tetapi jugak perlu memastikan hala tuju gerakan kit sesuai dengan bertepatan dengan visinya. Tak apalah nak setuju dengan pendekatan baik pas, abim, jim, dan tabligh, tapi kena pastikan isma tidak terdorong ke belakang lantaran tersilap konsep dan keutamaan.
  kepada kami, kami bertolak ansur tetapi tidak akan menyokong langkah yang membawa islam ke belakang apatah lagi yang dilakukan oleh “sahabat ketat” atau “musuh karib” kami, ISMA. (Gurau je)

 71. zamir
  April 19, 2010 at 1:48 pm

  perkara yang ustaz ketengahkan ini simple saja..tetapi ada pihak yang x boleh menerima pandangan ustaz lah..biarkan saja ustaz…bg pihak ini,ia merasakan pandangan dia saja yang betul…biasa la ustaz,peringkat permulaan ikhwan di mesir dulu pun byk tentangan daripada pihak lain..sabar je lah…

 72. just
  April 19, 2010 at 1:53 pm

  Menelusuri sejarah, amatlah menjengkelkan jika 1400 tahun kemudian umat Islam terbit dengan sifir ‘tegaknya bangsa maka tegaklah agama’.

  Daripada mana sifir ini digali? Buta sangatkah umat Islam untuk memahami sejarah sendiri? Tatkala Bani Umayyah diruntuhkan kerana meminggirkan bangsa Ajam (bukan Arab), tatkala Portugis menakluk Kota Islam Melaka atas nama white supremacy, tatkala orang Arab memerangi Turki Uthmaniyah atas semangat kebangsaan, kita pula pada hari ini ingin menegakkan sifir yang celaru.

  When things does matter, i.e in voting, who will we support, UMNO for their Malay struggle, PAs for their Islamic politic or PKR for their struggle for justice?

 73. April 19, 2010 at 2:53 pm

  I agree, objektif adalah untuk memenangkan islam, selagi ia tidak melanggar syarak. Akan tetapi, ingin saya sebut, setiap jemaah akan ada tanzim mereka, dan dalam perkara tertentu, mereka akan kata perkara yang dibuat orang lain tak syarie.

  Saya minta maaf jika reaksi saya mendapat tanggapan yang berbeza dari saudara2. Mungkin kerana pengalaman saya deal dengan sahabat2 ISMA membuat saya ada prejudgement. Maklumlah, kita orang awam, sering dicop tak cukup tarbiyah dan sebagainya oleh geng ISMA dan JIM.

  Dan sebab itulah tuan sindir saya sekali lagi bukan? Haha

 74. mutusami abdullah
  April 19, 2010 at 4:22 pm

  Saya india muslim, boleh tak nak masuk ISMA? ada keahlian untuk orang india tak? ISMA hanya utamakan melayu saja ke?

 75. iijr
  April 19, 2010 at 6:31 pm

  Sesungguhnya Dakwah ini perlu disampaikan kepada SELURUH MANUSIA. Kita sangat2 berhajat agar setiap hati2 manusia merasai kenikmatan Islam ini.

  Nikmatnya berada dalam keimanan kepada Allah SWT. Nikmatnya hidup bermatlamatkan semata-mata mencari redha Allah. Nikmatnya mengikuti sistem Islam yang syumul. Nikmatnya merasakan Islam seperti mana Rasulullah dan para sahabat rasa.

  Hati2 manusia sekarang zaman sekarang sangat dahaga dengan petunjuk sebenar iaitu kefahaman Islam yang sahih.

  Ramai masih lagi tercari-cari penawar tentang permasalan hidup yang mengcengkam mereka. Permasalahan mental, rohani, fizikal, akal dan sebagainya. Tetapi, serangan pemikiran yang berlaku oleh musuh2 Islam menyebabkan ramai tidak menyedari Islamlah sebagai penyelesaian hidup.

  Tanpa dibataskan dengan kepentingan bangsa, warna kulit dan tempat, kefahaman Islam Sahihah haruslah disampaikan kepada siapa sahaja bermula dengan saudara terdekat dan seterusnya tersebar kepada sesiapa jika mampu.

  Orang bukan Islam, tanpa disedari oleh mereka sendiri, amat berhajat kepada Islam sebagai agama fitrah. Umat Islam yang masih jahil tentang Islam juga begitu. Sekali lagi, tanpa dibatasi bangsa, warna kulit dan tempat, Islam Islam perlu disebarkan kepada sesiapa sahaja.

  Dipendekkan cerita, semoga apa jua uslub-uslub yang digunakan tidak melanggar syara’ dan tidak mengabaikan tujuan sebenar Dakwah dan Tarbiyah iaitu menyeru hati2 manusia kembali kepada Allah.

  Saya berharap apa yang dibincangkan tidak terlepas dengan matlamat Dakwah para Rasul Allah…….

  ISHAB juga sendiri ada menyebut lebih kurang bermaksud:
  “Jika aku mampu menyampaikan kefahaman ini hatta kepada bayi di dalam rahim ibu, nescaya akan aku sampaikan”.

  Saya harap kesyumulan Islam perlu disampaikan secara syumul juga sebagaimana Islam yang syumul itu sendiri adalah untuk seluruh umat manusia…

 76. omar
  April 19, 2010 at 6:39 pm

  Saudara/i just,

  Tegaknya bangsa “yang mendokong Islam”, maka tegaklah agama.

  Itu yg diperjuangkan ISMA

 77. Muslim
  April 19, 2010 at 8:10 pm

  Rasanya semangat kebangsaan yg digunakan utk menjatuhkan Turki uthmaniyah dan contoh2 lain,….. itulah yg bercelaru.

  Salahkah ISMA menyelesaikan sifir yang bercelaru?
  Bagi pendapat saya, ISMA mempunyai jalan kerja bagi menyelesaikan sifir tersebut.

  Yang bercelaru takkan nak biarkan bercelaru tanpa penyelesaian.

  Boleh selesaikan bersama, kalau kurang jelas boleh tanya :)…..lg baik kalau boleh rujuk post2 yang lepas.

 78. al-aslami
  April 19, 2010 at 8:27 pm

  mmg pening ntuk mereka yg x nk makan “panadol”

 79. Abdullah Zaik
  April 20, 2010 at 12:02 am

  boleh… ISMA bukan untuk melayu muslim sahaja

 80. basil ulwan
  April 20, 2010 at 8:46 am

  wow. NI kira dah jadi posting us lah yang paling hit dah ni. Hehehe. Tahniah. Ini menggambarkan bahawa idea ust lah dalam perkara ini tak dapat diterima oleh orang yang perihatin. Kalau tak perihatin, buat apa kami mencelah, biar gi la (org tganu kata). Kepada zamir, tak yah lah banding isma dengan ikhwan. Isma adalah isma. Ikhwan adalah ikhwan. Kan?

 81. April 20, 2010 at 2:36 pm

  @basil ulwan:
  Mudahnya conclusion anda. Dalam msia ni ada 24juta+ penduduk. Total baca blog ni pun x sampai seribu. Komen2 ni baru ada 80+ dgn bercampur2 setuju dan x setuju. Kesian orang yg x baca blog ni dikatakan x prihatin kerana hanya x komen kat blog. Senang hidup camtu….

 82. Muslim
  April 20, 2010 at 2:54 pm

  Kepada basil ulwan,

  Lebih baik menang amal daripada menang “cakap”…
  Fikir-fikirkanlah…..

 83. mesir10
  April 20, 2010 at 4:56 pm

  tak jugak basil ulwan…..
  indah namamu seperti tutur katamu….

  hanya di blog ni cukup gambarkan? he..he tak cukup kot, ramai lg yang tak rajin tulis mcm enta…..

  sbb nak bandingkan ialah utk menyelusuri tarbiyah ikhwan yg berjaya. Kita banding utk kita lihat bagaimana ngo dan pergerakan yg membawa Islam di malaysia ini betul2 mengikuti apa yg dibawa ikhwan…….

  dan memanglah isma itu isma dan ikhwan itu ikhwan…..tp kita adalah jama’ah minal muslimin bukn jamaah muslim…. bole tgk ucapan musyidul am ikhwan yg baru..

  dgn ini ana menutup komen antum semua dgn sebuah kata-kata hukama’ : JANGANLAH KAMU MENGHARAPKAN BALASAN YG LEBIH DARIPADA APA YG KAMU USAHAKAN

  wallahu musta’an

 84. AHZ
  April 20, 2010 at 5:30 pm

  Lain tempat lain cara..Tapi prinsip sama je..

 85. zamir
  April 21, 2010 at 12:05 pm

  saya x sangka sampai begitu sekali pengomen2 di blog ni yang menghentam ISMA..cukupla..jangan nilai ISMA jika kita belum mengetahui ISMA dengan lebih detail lagi..cuba bersangka baik dengan ISMA…ISMA ada agenda yang hendak di bawa…cuba buka web isma dan study tgtg isma..lg bagus…dah la tu…jgn buang masa lg…

 86. zamir
  April 21, 2010 at 5:17 pm

  ISMA menyeru orang melayu dan bukan melayu yang beragama ISLAM kembali beramal dengan islam dan melaksanakan dakwah kepada masyarakat di luar sana..itu sahaja..simple je..itu yang saya faham..kita hanya bukan bercakap tetapi yang paling penting melaksanakan dakwah itu sendiri..mari sama2 kita muhasabah diri kita,adakah kita dah laksanakannya…jgn kita hanya bercakap tentang memperjuangkan ISLAM,hukum ISLAM, tetapi rokok di mulut lagi…..fikir-fikirkan lah…

 87. orang-orang
  April 23, 2010 at 4:19 am

  Itu dia….

  Istilah “berlapang dada” tak perlu wujud kalau pemikiran semua orang sama.

  Yang penting, tabligh, Isma, pas, haluan dan lain-lain ingin kembalikan rakyat Malaysia kepada fitrah manusia iaitu Islam.

  Kepada yang suka perlekehkan jemaah yang tak sama method dengan jemaah sendiri, bolehlah cuci semula hati anda dan mungkin anda boleh lebih kerap sampaikan Islam kepada orang lain dan muhasabah matlamat utama.

  Matlamat utama adalah keredhaan Allah. Itu saja. Tak perlu terpekik sana sini.

 88. orang-orang
  April 23, 2010 at 4:28 am

  oh, satu lagi,

  ISMA adalah Ikatan MUSLIMIN Malaysia, bukan Ikatan MELAYU Malaysia.

  Semua orang Muslim boleh bersama ISMA seperti kata Ustaz Lah.

  Cuma SALAH SATU matlamat ISMA mahu 60% Melayu bersatu dan kembali pada Islam dan bersama-sama pertahankan Islam? Saya tak nampak lagi apa yang salah dengan matlamat ini.

 89. April 23, 2010 at 8:12 am

  Aik, bab rokok ni bukan judgemental? Oh lupa, memang sikap ISMA selalu macam ini pun. Pengalaman saya dengan ahli ISMA, memang sangat judgemental, sampai dah tak larat dah nak layan.

  Bukankah lebih baik kalau dihargai semangat kumpulan tersebut, dan dalam perlahan2, kita ajak dia berhenti hisap rokok?

  Berapa ramai orang yang saudara pernah cakap “hisap rokok ni tak elok, kena berhenti”, atau sekadar tengok, pandang tak setuju, dan blah.

 90. zamir2
  April 23, 2010 at 3:39 pm

  salam, setuju dgn zamir..

  jika kamu berbalah balikla kpd al-quran dan hadis..

  hadis kata: tidaklah nabi memilih antara dua perkara melainkan baginda pilih yang paling mudah antara keduanya selama mana ia tidak ada dosa.

  itu saje syarat nak buat satu2 perkara iaitu mestilah tidak ada dosa…. faham semuaaaaaaaa.

  sekarang timbang, mana yg banyak mudharat (dosa) dan mana yang kurang mudharat.

  nak tau jawapannnya …. buat keja ..cukup.. jgn jelos sgt… hehe.

 91. yang hairan
  April 24, 2010 at 1:02 am

  Hairan sungguh ..
  Hairan, hairan dan makih hairan
  Dalam banyak-banyak perjuangan ….
  Perjuangan bangsa juga yang diutamakan …
  Ketuanan melayu ciptaan penjajah juga yang diagungkan …

  Saya bukanlah seorang ulama, ustaz mahupun graduan ijazah syariah,usuluddin atau apa sahaja tetapi saya tidaklah buta untuk menilai kebenaran.

  Dalam kemelut politik dan kebangsaan yang melanda masa kini, persoalan yang begitu sensitif juga yang diutarakan ustaz. Tak habis-habis lagikah melakar agenda bangsa ?

  Kami semua sudah semestinya sebagai seorang yang beragama islam mahukan penerapan hukum islam dalam kehidupan seharian kami. Ini semestinya impian seorang mukmin sejati. Tetapi tidaklah dengan sifir yang celaru melalui penegakkan bangsa. Islam itupun mandirinya melalui Abu Bakar berbangsa arab, Salman berbangsa parsi dan Bilal berbangsa negro. Tidak pernah langsung timbul isu ketuanan arab, chauvinism, seniority, rasis atau yang bersaudara dengannya.

  Cita-cita menyatukan melayu ini hanyalah romantisma yang tak boleh diterima pakai. Mana ada bangsa di dunia ini yang hidup bersama secara keseluruhannya. Masing-masing ada agenda tersendiri. Yang komunis, dengan komunisnya. Yang sosialis, dengan sosialisnya. Yang islamis, dengan islamisnya. Konon-kononnya mahu menyatukan melayu kerana sinonimnya dengan islam, padahal islam bukanlah terletak pada bangsa tetapi terletaknya pada akidah.

  Rasa-rasanya jika inilah perjuangan ISMA, elok sahajalah ditukar nama menjadi Ikatan Melayu SeMalaysia.

 92. al-aslami
  April 24, 2010 at 4:30 am

  mmg susah nk faham kalau hadafnya nk menghentam…

 93. basil ulwan
  April 25, 2010 at 7:01 pm

  kepada Zamir, relax la bro. jangan sentimentel banget loor. Bukannya tak bersangka baik tetapi perihatin kerana ruang blog ni hanya untuk tegur dan bukan untuk memusnahkan. Buat apalah ko suruh study bab isma, banyak menda lain nak distudykan. Biarlah, mungkin segala coretaan di sini adalah percambahan ilmu yang diperlukan oleh sebuah badan dakwah macam isma. kalalu sikit2 nak melenting, org tu tak tahan panasnya nanti. Sabor ajelah

 94. zamir
  April 26, 2010 at 9:21 am

  itu lah masalahnya pd saudara basil ulwan…sebelum kita nak tegur sesuatu perkara,kita kena study dulu….apa agenda ISMA…ISMA nk bawa apa…study betul2..baru kita faham..apa yang saya nampak di sini sahabat2 kita yang lain kurang faham dan belum memahami apa yang ustaz lah nak sampaikan..kalau kita betul2 nak percambahan ilmu,maka kita perlu membaca dulu apa itu ISMA…istilah lain ialah STUDY…

 95. orang-orang
  April 27, 2010 at 3:13 am

  setuju dengan zamir. Study sebelum tegur.

  Pernah ada orang pas tegur, jangan tengok politik pas, pas ada agenda tersendiri.

  Jadi marilah kita jangan gaduh-gaduh. Orang suka gaduh-gaduh ni hati kotor.

 96. omar
 97. basil ulwan
  April 28, 2010 at 4:06 pm

  kepada orang-orang dan orang-orang. kalau buleh kita study islam , tak yah study isma sebab isma ni kecik jer. semuanya ana dah kenal pimpinannya. kalau tak kena dengan islam kita tegur lah dan memang itu niat ana menulis. Tapi kalu ditegur dah nak melenting, apokan dayooo, perabih boraih lah. Selain berlapang dada (sepatutnya ditujukan kepada pimpinan isma ni hehehe – jangan marah ek), perlu ada menerima teguran dan taat kepada syura. baru solamat loor.

 98. mesir10
  April 28, 2010 at 4:32 pm
 99. April 28, 2010 at 6:30 pm

  Ada satu organisasi berasaskan agama, turut berhajat menaikkan agama, atas dasar penyatuan bangsa dan ketuanan bangsa.

  Nama organisasi itu adalah Klu Klux Klan.

 100. Muslim
  April 28, 2010 at 9:36 pm

  Ya Allah….
  Adakah saudara zacharias menyamakan ISMA dgn
  Klu Klux Klan?

  http://www.kukluxklan.bz/
  http://en.wikipedia.org/wiki/Ku_Klux_Klan

 101. orang-orang
  April 29, 2010 at 3:03 am

  Lawak pun ada sebenarnya saya baca komen-komen.

  Ikhwah sekalian teruskan bekerja elakkan sengketa.

  Ikhwah sekalian, marilah kita elakkan sifat suka berdebat dan berbantah, semoga Allah memberi mahligai di syurga dan malaikat bersama kita.

  Mari kita ambil iktibar kisah bagaimana Syed Qutb menjadi seorang yang hebat daripada seorang yang sangat sekular (cerita di bawah sekali):

  http://adjiewicaksana.wordpress.com/2008/07/04/10-wasiat-hasan-al-bana-part-1/

  Mari kita lihat amaran Rasulullah terhadap orang Islam yang gemar berdebat walaupun “ingin menegakkan kebenaran”:

  ” Jangan terjebak dalam perbezaan pendapat yang membawa kepada penjauhan pada hati” – (Al-Bukharee dalam Al-Jaamee’ Al-Sagheer 2/494)

  ” Baca (dan fahamilah) Al-Quran selagi mana hati kamu bersatu kerananya tetapi apabila kamu mempunyai perbezaan ke atasnya maka berhentilah” (Hadith riwayat Bukharee dan Musleem, Ahmad dalam kitabnya Musnad dan daripada Nasa’i)

  ……..(Ketika aku di sana) Rasulullah terdengar dua orang sahabat berdebat dengan kuat dalam berbeza pendapat (tentang penafsiran ayat Quran). Rasulullah (SAW) datang dengan wajah yang marah dan bersabda ” Manusia sebelum kamu telah lenyap hanya kerana saling berdebat tentang wahyu Allah ” – Ibn Hazm, al Ihkaam, 5/66.

 102. bro mz
  April 29, 2010 at 7:52 am

  assalammualaikum wbt…ust lah..ana nk tanya kemusykilan sikit…apa pandangan ust sekiranya bertembung dlm satu pilihanraya calon yg bukan islam(parti a) bertembung juga dgn calon bukan islam(parti b) di satu kawasan…mana yg patut dipilih sebagai calon…kalau ia bertembung dgn org islam..maka jelas kita memilih seorang yg lebih memahami islam & beramal dgnnya…so mcmna dgn pula dgn keadaan td? sebab ini sering terjadi di beberapa kawsan pilihanraya…& saya sendiri tercari-cari jawapan adakah boleh memilih salah satu dari mereka yg mengikut agenda parti masing2…….ingin tahu & ragu2…mungkin boleh emailkan sja jwpn ust pd saya..syukran

 103. Abdullah Zaik
  April 29, 2010 at 10:44 am

  Masih dalam perbincangan. bila ada keputusan saya akan emailkan, insya Allah.

 104. April 30, 2010 at 11:54 am

  Saya tak menyamakan sesiapa dengan apa. Cuma jangan kita jatuh terperangkap dengan isu bangsa.

  Cakap2 kat atas tu, nampak gaya macam orang yang tak pernah hidup sebagai golongan minoriti, dan fikir akan duduk kat atas selama-lamanya.

  Ingatlah, bumi ni milik Allah, Dia beri pada yang Dia mahu.

 105. orang-orang
  April 30, 2010 at 3:47 pm

  Jauhi perdebatan yang menjauhkan hati. Kalau rasa dada panas nak jawab jugak, sabar je…

 106. warisun
  April 30, 2010 at 5:54 pm

  “Ye pasti bumi ini akan diwarisi oleh org2 yang soleh, namun sedikit sangat dikalangan hamba2 allah yg bersyukur.

  dan allah memenangkan akan urusanNya tapi kebanyakan manusia tidak mengetahui.”.

  ungkapan2 diatas semuanya dicedok dari ruh al-quran.. tak caye… tanya ust lah 🙂

 107. Mei 1, 2010 at 1:23 pm

  Ya, akulah tuan di malaysia, kerana aku dilahirkan melayu. Hehe

  Patut laungkan slogan ketuanan orang soleh, dan fokus la dakwah pada orang melayu. Nama ketuanan melayu tu sendiri pun dah tak betul.

  kalau tuan rasa nama tu tak penting, saya cadangkan, bila tuan dapat anak, bagi la nama abu jahal. Kan nama tak penting.

  Ok la, saya dah berjanji pada diri saya untuk tak bercakap lagi bab ini.

  Till then, good bye you bunch of racist

 108. abuabdullah
  Mei 2, 2010 at 8:28 am

  ana yakin rata2 yang bagi komen ni tak pernah hidup masa zaman komunis berkuasa di tanah melayu dan mereka sendiri hidup dipersekitaran yang majoriti adalah melayu@ 100% tempat tu org melayu..oleh sebab tu merek semuanya kurang sedar dan x tahu menilai harga ketuanan melatyu itu sendiri,sbb mereka rasa selesa dgn kehadiran kaum kufar yg ada agendanya yang tersendiri disebalik mulut manis mereka tu kononnya menyokong perjuangan islam.ISMA dpt mengesan ancaman yang bakal berlaku jika ketuanan melayu itu diabaikan…apa yg ditakuti di sini apabila pihak yg konon mahu menegakkan islam mengharapkan bantuan sokongan dari pihak kufar bahkan mereka mengatakan pihak kufar menyokong mereka..ini sangat pelik dan pada pendapat ana ini satu kedangkalan memahami tabiat musuh dan mengenali musuh itu sendiri..mahukah golongan kufar menegakkan Islam?hari ini sejarah mengatakan kesemua kemenangan Islam adalah atas usaha org2 Islam sendiri..bukan king louis,gandi,yap ahloy, jarjit sing &lain2 lg..tetapi yg memperjuangkan Islam adalah org2 mukmin itu sendri.sangt bahaya apabila seseorang tu tidak mengenali musuhnya sendiri dan tidak pula kenal sahabatnya.

 109. abumuaz
  Mei 2, 2010 at 9:52 pm

  cuba kabor sikit:
  -sapa tu yg kata bila perjuangkan bangsa melayu, maka melayu saja memerintah dan naik,bukan ISLAM
  – Sapa pula la yg kata, perjuangan bangsa melayu tu,maknanya kita jadi UMNO/BN atau sokong UMNO
  – Sapa pulak yg kata kalau perjuangkan bangsa, ISLAM tertinggal dan Pejuangan Dien/ISLAM bukan keutamaan, kita bukan pejuang agama.
  – Sapa yg kata, bila perjuangkan bangsa, kita jadi jumud, hidup dalam kelompok bangsa sendiri
  – Sapa yg kata, kalau perjuangkan melayu-ISLAM, bangsa dan agama lain tertindas

  kawe yakin, pihak musuh mengambil peluang kekaburan fikrah umat melayu-ISLAM, perangkap tak pernah lupakan mangsanya, hanya mangsanya saja asyik dok nyanyi lagu2 lama…kata lagi nya: Si Luncai terjun dgn labunya..biarkan..biarkan. Ia semakin jelas dan kritikal sekarang. Namun Alhamdulillah ramaiyg dah sedar.

  yang lawaknya (mungkin lebih lawak dari cerita si luncai ialah), ramai yg katanya membawa fikrah AlBanna, tapi bila mari bab ni, habis tunggang langgang.

  Fikrah hanya didalam buku dan usrah2, dok leh nak terjemah ke alam realiti. Bila ada orang initiate dan tolong terjemah jadi realiti, masing2 mcm anak ayam kehilangan ibu. Mcm2 gaya kita dengar dan lihat. Bab2 nasionalisme, patriotik etc…dah byk albanna nukilkan, tapi sayang, ia hanya jadi huruf2 bisu dalam kitab2 i.e risalah buat pemuda, dakwah kita

  mungkin dak renyuk bawa kitab2 tu, dari satu naqib usrah berganti naqib lusrah lain, dari satu kawasan pindah gi kawasan lain, dari usrah makan cucuq kodok/jemput pisang sampai ais krim, & nugget HPA…dok bincang dan hadamkan bab2 tu juga.

 110. basil ulwan
  Mei 3, 2010 at 1:22 pm

  isma hebat dan tak da salahnya. Sudahlah komen. Bye

 111. abdullah
  Mei 3, 2010 at 7:36 pm

  syeikh basil ulwan, jangan la merajuk lagu tu…semua komen adalah baik selagi dlm batas2 nya.

  ana rasa tak pernah sapa2 dalam ISMA kata mereka paling betul didunia ni. baru2 ni ISMA tubuhkan majlis syura, semua tu utk perbaikan dan pemantapan.

  satu lagi, Kena reserve, tak semua pengomen dlm ni ahli ISMA. sama mcm PAS, ada yg tak pernah daftar jadi ahli PAS, tapi bila pilihanraya, bukan main lagi, mengalahkan ahli rasmi PAS. Semua tu biasa. Ana rasa ust Lah sendiri pun tak pernah kenal dgn semua yg aktif dlm ni, semua komen dia approve saja.

 112. kembara
  Mei 4, 2010 at 7:02 am

  Ayyuhal ikhwah..
  Cukuplah dengan Islam Bahtah..
  Kadang kala dalam melakar agenda dakwah, kita harus fhm waqi’ dan respond dengan strategi yang sesuai..Kadang kala dalam melakar strategi yang sesuai, kita terover-drive/ter’over do it’ dan hilang kemurnian dakwah. Dakwah tauhid mula disaduri prinsip2 lain. Kadang kala juga dipengaruhi tendency mana2 peribadi.
  Mulalah dakwah kita menjadi dakwah yang reactive rather than pro-active. Kembalikan tawazun yang benar.
  Ayuh kita kembali mulakan dakwah dengan sentuh vital spot setiap insan, pada hatinya yang fitrah, bukan pada kulit, nama atau bangsanya.
  Ayuh kembali kepada asolah dakwah ini. Kita mulakan dengan mencegah Mungkar Akbar!
  Rabbaniyatud-Dakwah. ‘Alamiyatud-Dakwah. Syumuliyatud-Dakwah.
  Sekadar pandangan kerdil..mohon pencerahan..

 113. kembara
  Mei 4, 2010 at 7:20 am

  Ana cadangkan ditukar tagline kepada Ketuanan Islam dan Memartabatkan Kesetiaan Muslim.
  Lebih all-encompassing dan lebih murni.
  Kata Syeikh Zaidan..dan ‘Para Imam itu dari Quraisy’
  Hadith ini kemungkinan besar sebagai menceritakan apa yang bakal berlaku…bukannya memerintahkan/ menetapkan Quraisy sebagai pemimpin, akan tetapi itu yang bakal berlaku..
  Maksud hadith juga adalah dari sudut pengaruh..
  Dalam konteks masy Islam yang ramai, siapa yang paling berpengaruh, muslim KL ke, muslim Perak ke etc..
  Bukan dalam konteks Melayu (Muslim) VS non-muslim..
  Dan kepimpinan diberikan oleh masy muslim kepada golongan yang paling berpengaruh..
  Kita harapkan yang sama..with out having to go around and claim ourselves as the righteous leader..let people elect us sekiranya kita benar2 berpengaruh..org yang meminta2 kepimpinan jarang dan tidak wajar diberikan..lebih2 lagi dalam keadaan tidak layak dan tidak berpengaruh.
  Kembali studi isti’ab kita..

  ‘Pengaruhi manusia dengan prinsip2 Islam’
  ‘Amanah dan Quwwah itu prinsip kepimpinan Islam’
  ‘Bagaimana tajarrud kita mempengaruhi penilaian kita pada 6 golongan manusia?’
  ‘Cina dan India di Malaysia ahli zimmi atau harb?’

  Sekadar pandangan juga..mohon pencerahan..

 114. kembara
  Mei 4, 2010 at 7:22 am

  satu lagi persoalan..

  Apa perbezaan Hak Keistimewaan Melayu VS Ketuanan Melayu?

 115. kembara
  Mei 4, 2010 at 7:26 am

  pembetulan..Kata Syeikh Zaidan mengenai hadith ini ‘Para Imam dari Quriasy’ <-hadtih nabi, bukan kata2 Zaidan..

 116. omar
  Mei 4, 2010 at 10:16 am

  Apa yang saya faham daripada beberapa komen di sini, ada kalangan kita yang mempertikaikan ketuanan melayu sebagai tuan kepada tanah melayu (atau mungkin juga sebenarnya turut menolak hak2 keistimewaan melayu muslim dlm perlembagaan).
  Apakah dari segi prinsip, hak melayu sebagai tuan asal tanah melayu dan mempunyai beberapa hak istimewa berbanding bangsa lain yang mendatang adalah suatu yang ditolak Islam? Adakah kerana ia diada2kan berdasarkan persefahaman antara kaum, maka ia tidak boleh diteruskan? (Di sini kita bukan membahaskan dr aspek salah guna hak yg dilakukan UMNo atau sbgnya, tetapi dr aspek keabsahan hak tersebut shj)
  Menyentuh tentang hak, mari kita lihat praktik Nabi s.a.w. dalam melaksanakan konsep keadilan. Kota Mekah pada zaman JAHILIAH mempunyai system pentadbiran Mekah dibahagikan kepada Dar Nadwah (parlimen), Liwa` (kementerian perang), Hijabah (kementerian Ka’bah), Sidanah (kementerian makanan) & Siqayah (kementerian bekalan air). Semua kuasa ini diletakkan di bawah Qusai bin Kilab, kemudian diwarisi oleh anaknya ‘Abd Manaf.
  Namun apabila beliau mati, berlaku perebutan antara anak2 Abd Manaf dengan sepupu2 mereka, anak2 ‘Abd Dar yg hampir mencetuskan peperangan. Akhirnya rundingan bersetuju membahagikan kementerian2 tersebut; Dar Nadwah, Liwa` dan Hijabah diserahkan kepada anak2 cucu ‘Abd Dar, manakala Sidanah & Siqayah dikekalkan kepada anak2 cucu ‘Abd Manaf (Hasyim, seterusnya Abdul Muttolib dan kemudiannya al-‘Abbas, bapa saudara nabi)
  Apabila pembukaan Mekah, timbul desakan daripada kaum keluarga Nabi s.a.w. yg berketurunan ‘Abd Manaf utk mengambil kembali hak Hijabah (kementerian Ka’bah) drp Utsman bin Tolhah (pewaris ‘Abd Dar yg bert/jawab menguruskan ka’bah). Namun Nabi s.a.w. kemudiannya menyerahkan kembali hak tersebut kepada Utsman, bahkan mengekalkan hak tersebut kepada keturunan beliau sehinggalah hari kiamat.
  Lihatlah bagaimana Islam tidak menghapuskan hak mahupun persefahaman yg dipersetujui pada zaman Jahiliah selagi mana ia tidak bertentangan dgn ajaran Islam. Berbeza dgn hak riba, pada pembukaan Mekah itu jugalah, Rasul s.a.w. mengumumkan pemansuhannya serta merta.

 117. omar
  Mei 4, 2010 at 10:17 am

  Antara komen lain yg dapat saya petik ialah pihak yg memperjuangkan ketuanan melayu tak pernah rasa macam mana kehidupan minority mahupun memahami kesulitan mereka.
  Apa yg boleh saya katakan ialah kita umat melayu yg terlalu empati dgn nasib bangsa lain di negara kita yang kononnya minority dan dizalimi, sebenarnya jika kita umat melayu muslim tidak pandai menguruskan diri dan negara kita ini, maka kitalah yang bakal menjadi minority (sekalipun hakikatnya kita majority) ataupun jadilah kita “aborigin” atau “red Indian” Malaysia. Lantaran itulah ISMA mengajak warga melayu muslim utk kembali kepada kekuatan dan penyelamat sebenar mereka (ISLAM dan segala ajarannya). Dengan itu sahaja mereka akan menjadi bangsa yang berdaulat dan layak memimpin bangsa2 lain di Malaysia ini.
  Kepada basil ulwan, ini bukan soal ISMA hebat tak hebat, tetapi soal masa depan Islam di Malaysia sendiri.

 118. omar
  Mei 4, 2010 at 10:20 am

  kepada zacharias
  ujar anda: “Aku adalah tuan malaysia, kerana aku dilahirkan melayu” (salah tu)

  Aku adalah tuan malaysia, kerana aku adalah beragama Islam, yang bertutur dalam bahasa melayu (rujuk definisi melayu dalam perlembagaan Malaysia)

  Jadi sesuatu perlu dibuat kepada umat “melayu” ini. Bangunkan mereka dgn Islam

 119. kembara
  Mei 4, 2010 at 12:36 pm

  Sebenarnya akhi..kita telah pun menjadi marginalized majority di negara kita..sbgmn golongan minoriti juga termarginalized..masalahnya adalah kerana kepimpinan berada di tgn manusia yang zalim..(Melayu yang zalim, Cina yang Zalim dan Indian yang Zalim)kesannya.. seluruh masyarakat yang terkesan..paling terkesan kita org Islam..sebab kita majority…

  Ana setuju dipertahankan hak keistimewaan Melayu yang dipersetujui dalam Social Contract sbgmn wajar dipertahankan hak golongan minoriti..Walau pun perlukan pembaikan..

  Namun begitu going around dgn tag ‘Ketuanan Melayu’ dalam keadaan Islam tidak mempengaruhi masyarakat Melayu mahu pun Masy Cina dan India hanya menjauhkan mereka dari Islam..mengharapkan ke’islam’an org Melayu akan tersentuh dan bangkit dengan tag ‘Ketuanan Melayu’ mungkin bukan strategi yang tepat sbg titik mula untuk sesebuah masy itu berubah..
  Kalau org Melayu nak support perjuangan Islam semata2 kerana du’aatnya melayu, tu rezeki dakwah..
  Tapi kalau kita yang ajak diorg support semata2 kerana kita dan mereka melayu..mungkin lain sikit..
  Bahkan mungkin jugak boleh menyelewengkan mesej kita..

  Ayuh kita bangunkan masyarakat Malaysia (Melayu,cina dan India) dengan dakwah islam! Dengan dakwah Islam, Melayu akan mulia, Cina akan mulia dan India akan Mulia..

  Wallahu a’lam..

 120. Mei 7, 2010 at 12:39 am

  Aku adalah tuan malaysia, kerana aku adalah beragama Islam, yang bertutur dalam bahasa melayu (rujuk definisi melayu dalam perlembagaan Malaysia)

  Nak rujuk, rujuk la sampai habis bro. Aku tuan di malaysia kerana aku melayu, sebab aku berbudaya melayu, berbahasa melayu, beragama islam, dan punya keturunan yang menetap di malaya sebelum merdeka.

  Hoo. jadi marilah kita bertuankan orang ini. Apa jadi pada orang islam yang bagus, yang migrate ke malaysia? Mereka tak boleh jadi tuan. Sedangkan nabi dan khalifah yang 4 itu sendiri adalah ‘muhajir’, bukan bumiputera madinah.

  Apa jadi pada good brothers, mukmin yang tak boleh berbahasa melayu? oh, mereka tak boleh jadi tuan.

  So, Allah telah melantik golongan yang ada 4 ciri tersebut, khusus untuk menjadi khalifah.

  Bila masa quran kata orang tak boleh cakap melayu, tak boleh jadi khalifah? Tak pakai songkok, tak pakai sampin, tak boleh jadi khalifah?

  Jadi, ISMA terbuka juga pada orang cina dan india. Cuma bila dia masuk islam, dia kena la berbudaya dan berbahasa melayu, barulah boleh jadi tuan. Lagilah confuse non-muslim. Masuk islam = masuk melayu.

  Fuh, korang guna hujah agama untuk support agenda racism korang. Aku memang tabik spring ah.

  Honestly, sebelum ni memang aku bersangka baik la dengan ISMA. After reading this entry, I seriously cannot look at your organisation with the same view.

  Let’s fight against racism

 121. omar
  Mei 7, 2010 at 2:41 pm

  Saudara zacharias,
  Terima kasih krn menyenaraikan semua syarat2 melayu dlm perlembagaan tersbt. Salah satu sikap mengkaji & menyelidik yg patut dihargai dan dicontohi.
  Apa pun, suka saya mengembalikan topik perbincangan kita.
  Kita sebenarnya bukan membincangkan syarat utk menjadi muslim atau syarat utk menjadi khalifah (syarat khalifah lagi ketat lagi termasuk “Imam itu drp Quraisy”). Jadi tdk perlu dicampuradukkan perbincangan sehingga menimbulkan kekeliruan kpd bukan muslim sbgaimana kebimbangan Zacharias sendiri.
  Kita skrg sekadar membicarakan tentang syarat utk menjadi “tuan” di malaysia. Adakah dr segi prinsipnya salah utk dikenakan syarat utk sesiapa yang teringin utk menjadi “tuan” di Malaysia ini utk memenuhi 4 atau 5 syarat yang disebut dlm perlembagaan tersebut?
  4 atau 5 syarat ini adalah perkara yg mungkin dilakukan oleh sesiapa shj yg bersungguh2 utk menjadi “tuan” di Malaysia ini.
  Ia bukan perkara yg tdk boleh diubah. Lainlah syarat keturunan, ia memang ditentukan Allah tanpa dpt diubah oleh usaha manusia. Syarat bertutur, berbudaya, beragama adalah syarat2 yg boleh dipilih manusia. Anda ada hasrat utk menjadi “tuan”, anda cubalah penuhi syarat2 ini.
  Lihat dari scenario lain, jika sebuah syarikat yg mensyaratkan utk pekerjanya bertutur bahasa Inggeris, berpakaian spt inggeris (berkot, bertali leher, berseluar slack – tak boleh pakai baju melayu, kain pelikat dll) adakah syarikat ini racist atau mcm mana?
  Dari segi prinsip, adakah salah utk “tuan rumah” mengenakan sedikit syarat kpd “tetamu2″nya untuk memperolehi layanan yg lebih istimewa berbanding layanan biasa?
  Benar, apa yang terkandung dlm perlembagaan Malaysia bukanlah yg terbaik dan 100% Islam. Kita mengharap perlembagaan yang sempurna memperkasa dan mendaulatkan Islam. Namun dalam usaha merubah dan memindanya, biarlah dipastikan apa yg bakal mengganti akan membawa kpd yg lebih baik, bukan jadi sebaliknya.
  Insya Allah ISMA tidak racist, saudara2 seislam bukan melayu adalah saudara kami yg amat kami kasihi. NGO2 spt Macma & Kimma adalah antara rakan kehormat yg dijemput saban tahun dlm AGM ISMA. Begitu juga jiran2 kami yang bukan muslim, kami layani dgn mesra & baik. Tetapi ada aspek2 yg tdk mungkin diperolehi bukan muslim sekalipun di bawah naungan ketuanan Islam sendiri.

 122. omar
  Mei 7, 2010 at 5:59 pm

  Saudara Zacharias,
  Anda membuat perbandingan dgn Rasulullah s.a.w. dan 4 khalifah yang “muhajir”.

  Terus terang saya katakan, saya tdk gemar utk merendahkan rakan dailog saya atau menyerang peribadinya, sekalipun saya sendiri dilabelkan dgn sesuatu label yg mengguris perasaan, kerana saya dididik utk tdk menjadikan diri penyebab kepada sasaran dakwah menolak dakwah.

  Namun terus terang, hujah anda ini membuatkan saya menggeleng kepala. Kenapa terlalu gopoh dlm membuat analogi.

  Be realistic not too idealistic (terpaksa guna bhs penjajah sekali sekala).

  Adakah anda ingin menyamakan “tetamu2” Malaysia yg berlainan agama, bahasa, budaya dan setengahnya berterus terang menentang usaha mendaulatkan agama anda, adakah anda ingin samakan dgn muhajirin yg disambut tanpa syarat oleh Ansar? Adakah anda ingin itsar kpd “tetamu2” tanah melayu ini sebagaimana Ansar itsar kpd muhajirin?

  Perlembagaan dan undang2 digunakan utk menangani kes2 umum bukan kes2 terpencil sbgmana yg anda utarakan.

  Soalan lain adakah dlm perlembagaan Malaysia tersbt sesuatu yg menghalang “muhajir” utk menjadi tuan di Malaysia? Mereka hanya perlu berusaha memenuhi syarat2 dlm perlembagaan ini shj (walaupun tak dinafikan practically menghadapi kesulitan dan kesukaran)

 123. Mei 7, 2010 at 8:37 pm

  Segala pendapat saya di atas adalah pendapat individu yang tiada kaitan dengan mana-mana organisasi.

  It is sad that Malaysians always have to look at colour and race. There is no such thing as equal opportunity in Malaysia.

  Tak apalah, mungkin dah tiba masanya saya ‘blah’ dari Malaysia ini.

 124. amrar
  Mei 8, 2010 at 10:56 am

  Akhi omar…mmg zacharias berhujah agak blunt…tp kenapa anta x berhujah balas dengan fokus?

  Dia mmg mention analogi muhajir tu dengan “brothers” kita yang MUSLIM yg dtg sini ke malaysia…

  Apa pulak nak samakan dgn tetamu2 yg menentang islam pulak ni!!!??

  be intelligent brother….

  Satu lagi…sebenarnya, I rediscover that there are other people that thinks lagi kemas on isu bumiputera ni n membawa bendera dakwah (bukan politik) than ISMA…did akh omar now this???

  sbb tulah basil ulwan komen segitu….(cek n fhm blk komen2 dia)

  takpelah kot….

 125. al-aslami
  Mei 10, 2010 at 2:02 am

  takpelah kot….

  Isu pokok simple jer kalau cuba faham
  cumanya suasana politik n keadaan sekitar menjadikanya sukar untuk difahami..

  takpelah kot nanti sampai “masa” untuk faham.. faham la kot….

 126. omar
  Mei 10, 2010 at 6:42 am

  Terima kasih kepada saudara Amrar kerana menegur saya yang tersasar dan lari dr fokus.

  Sebenarnya, saya dengan sengaja mensasarkan sedikit prbincangan dgn tujuan menjelaskan bahawa terdapat perbezaan latar belakang dan scenario antara penubuhan negara Islam Madinah dgn negara berpelembagaan Malaysia yg boleh mempengaruhi kedudukan hukumnya. Maka perlu lebih berhati-hati dlm melakukan analogi perbandingan.

  Bak kata ulama, berbeza hukum dengan sebab berbezanya tempat dan zaman.

  Sebagaimana yang saya sebut, perlembagaan Malaysia bukanlah yang terbaik dan islamik 100%. Namun dengan keadaan umat Islam Malaysia yang berpecah belah dengan macam2 ideologi, lebih dikuasai oleh pola politik kepartaian berbanding kefahaman, prinsip dan nilai, ketinggalan dlm pelbagai aspek; minda, sikap, kehidupan dan sosialnya, bilakah sebuah perlembagaan yg benar2 islamik mungkin dicapai?

  Jadi, sementara menunggu saat tersebut, gerakan2 Islam sepatutnya menjadikan perlembagaan sedia ada sebagai kekuatan kepada perjuangan mrk bukannya batu penghalang.

  Lihatlah bagaimana, gerakan2 bukan Islam menggunakan apa jua ruang dlm perlembagaan yg menyokong cita2 mrk sekalipun banyak sekali kandungan perlembagaan yg menghalang cita2 mrk.

 127. omar
  Mei 10, 2010 at 6:59 am

  Saudara Amrar yg dikasihi,
  Jika saudara masih ingin menjadikan perlantikan Rasulullah s.a.w. dan 4 khalifah muhajir sebagai sandaran perbincangan, ketahuilah wahai saudaraku bahawa pihak yang mula2 menuntut jawatan khalifah (saya tdk ingin membahaskan tentang kedudukan Rasulullah s.a.w. krn kedudukan Baginda sbg Rasul yg dilantik Allah) ialah golongan Ansar.

  Apabila kewafatan Rasulullah s.a.w., golongan Ansar berkumpul di kediaman Bani Sa’adah. Berlaku perbincangan antara mrk. Ada yg mencalonkan kabilah Aus dan ada yg mencalonkan kabilah Khazraj. Perselisihan hampir mencetuskan persengketaan.

  Sampai shj berita perhimpunan mrk itu, Abu Bakar dan Umar bergegas ke kediaman mrk itu. Lalu Abu Bakar menegaskan bahawa Rasulullah berpesan: “Imam (pemimpin) hendaklah drp Quraisy”

  Mendengarkan hadis tersebut, Ansor terus mengundurkan diri. Sebhgn mereka berkata: “Kamu (wahai Quraisy) adalah umara` (ketua/pemimpin), sedangkan kami (Ansor) adalah wuzara` (penasihat/menteri).”

  Hingga kini tiada tercatat dlm sejarah, Ansor & keturunan mrk menuntut utk menjawat khalifah.

  Apakah moral peristiwa ini? Adakah kalangan Ansor langsung tiada kepimpinan berkaliber? Atau adakah terdapat rasisme dlm kepimpinan Islam? Dapatkan jawapannya drp huraian Muqaddimah Ibnu Khaldun.

  Berbalik kpd perbincangan kita, jika orang luar yang soleh lagi berkepemimpinan yg dtg ke Malaysia dan beliaulah org yg paling layak dr segi ciri2nya utk memimpin.

  Apabila beliau datang ke Malaysia dan mendapati dlm perlembagaan Malaysia termaktub beberapa syarat utk menjadi “tuan” atau memperolehi layanan istimewa di Malaysia, apakah sikap terbaik baginya?

  Mengkritik perlembagaan Malaysia sbg rasis atau berusaha memenuhi syarat2 dlm perlembagaan tersbt?

  Sejarah menunjukkan British berjaya menguasai Tanah Melayu, antara lain adalah dgn bantuan pegawai2nya yg mahir tentang budaya dan adat2 melayu spt Frank Swetenham, Dunlop dll. Manakala pegawai yg tdk tahu menghormati budaya melayu spt JWW Birch berakhir dgn kematiannnya.

 128. omar
  Mei 10, 2010 at 7:04 am

  Saudara Amrar
  Alhamdulillah jika terdpt NGO lain yg dpt membawa agenda yg lebih baik drp ISMA.

  Saudara, saya hanya seorang ahli biasa dlm ISMA. Namun memahami hasrat dan acuan ISMA, kepimpinan dan jentera2nya, saya boleh mengatakan bhw ISMA amat mengalu-alukan NGO lain dan bersedia utk bekerjsama demi kepentingan dan kesejahteraan Islam dan umatnya.

 129. omar
  Mei 10, 2010 at 8:50 am

  Kepada saudara Zacharias,
  Berdasarkan cara fikir anda, anda nampaknya tidak layak bernaung di bawah naungan negara khilafah berempat kerana negara mrk berasaskan kepimpinan drp Quraisy. Pemilihan khalifah mesti kalangan Quraisy.

  Mungkin satu2nya negara yang akan menanungi berdasarkan cara fikir anda itu ialah negara liberal Amerika

 130. Mei 11, 2010 at 6:37 am

  ‘Adakah ia dari pemikiran Al Banna?

  Untuk mengetahui perkara ini kita haru merujuk kepada tulisan beliau sendiri. kalau anda mengkajinya dengan mudah anda akan dapat fahami pendirian Al banna mengenai isu kebangsaan. sudah banyak kali saya usala masalah ini. secara ringkas kita dapati imam al Banna seorang ditil sifatnya dan menghuraikan permasalahan dengan panjang lebar, memberi makna kepada isu dan menghurai pula setiap satu dari sudut pandang Islam.

  Kita dapati imam al Banna bersetuju dengan kebanyakan makna kebangsaan yang diperjuangkan kecuali yang membawa perpecahan dan kezaliman terhadap bangsa lain. Adapaun untuk tujuan kebaikan uampamanya menghalau penjajah dari tanah air, bagi imam al banna ia adalah satu tuntutan.’

  Persoalannya, apakah pandangan ustaz apabila saya mengatakan kerajaan Barisan Nasional bukan sahaja membawa kepada perpecahan umat Islam di Malaysia, mereka juga bukan sahaja menzalimi bangsa2 lain malah menzalimi bangsa Melayu sebagai majoriti umat Islam di Malaysia.

 131. commoner
  Mei 11, 2010 at 4:40 pm

  salam again to all of you.

  Melihatkan track perdebatan topik ni, saya dah agak dari mulanya ia akan lebih banyak membazir masa dari mendatangkan iman dan amal. Pusing-pusing kat situ jugak….Ayuh, sahabat-sahabatku, kita hentilah berdebat atas topik yang amat keliru lagi mengelirukan ini. Tinggalkanlah orang ISMA dengan ‘ketuanan melayu’ nya. biarkanlah mereka dgn konsep-konsep ini..semoga kembali kepada Islam sebenar…biarlah ISLAM sahaja cukup bagi kita. Banyak lagi ruang dan Jamaah Muslimin lain yang ikhlas untuk kita menyumbang dan berperanan.

  wassalam.

 132. amrar
  Mei 13, 2010 at 12:17 pm

  relaks la bro omar…itu bukan namanya berdiskusi…kalau anta ada intention nak menyasarkan topik perbincangan

  jawablah persoalan tu….apa pandangan kalau farid ravi as an example dlantik jadi PM…camtu persoalannya…jgnlah kilas2…anta nak kita berpusing2 dlm berdebat…nanti jd betullah kata2 “commoner”…haiii

  Yang ana tentang ialah ketuanan melayu (sbb tu minta anta n kwn jelaskan makna ketuanan melayu isma dr mula discuss…sampai laa takde pun) bukan hak keistimewaan orang melayu. Hak keistimewaan ini spt Tanah Rezab Melayu (yang hanya tinggal berapa % shj akibat kegolojohan UMNO dan kuncu-kuncunya), kedudukan Bahasa Melayu, Kedudukan raja-raja melayu (dgn syarat sentiasa ada usaha untuk penambahbaikan institusi raja dan pewaris-pewarisnya), peratusan equity untuk kaum melayu kerana mereka ketinggalan dari sudut ekonomi (yang ini affirmative action dgn syarat semua kaum yang disadvantaged juga dibantu tanpa sebarang diskriminasi)…itulah benteng yg kita pertahankan…bukan sebagai matlamat…tp last effort utk safe guard Islam

  Bagi saya perjuangan bangsa ini adalah wasilah bukan matlamat

  Jika anta juga rasa bangsa sebagai wasilah, mengapa beriya-iya benar dikempenkan, diwacanakan, didoktrinkan kepada ahli-ahli? or u think oppositely (such a word?)…it is not…sbb ana paham isma nmpk ia sbg wasilah (ni dtg dr ahli sendiri)

  anta dan kwn2 berhujah kadang2 atas ilmu yg diqararkan drpd pimpinan…tak pernah tahu isi hati orang lain dan gerakkerja mrk…pastu senang2 cop org lain kurang faham dr antum (maaf sedikit blunt) —> ada persoalan yg timbul dr hanan on faham islam ikut manhaj…

  Ttg imam dr quraish ni….tafsiran ulama berbeza on this…tp boleh anta quotekan sumber anta utk relatekan hadis ini dengan semangat perjuangan bangsa..kalau blh matan2nya sekali dgn huraian (sumber/anta punya) skali

  jzkkk

 133. omar
  Mei 14, 2010 at 12:01 pm

  Saudara Amrar,
  Apabila menerima saranan Commoner utk menghentikan perbincangan panjang ini, saya berkata dlm hati, alhamdulillah, sekrg semua akan fokus pada amal masing2.

  Sebab itu saya tdk memberi respon apa2 kpd Commoner sekalipun saranannya “utk memilih gerakan lain yg lbh ikhlas berjuang” seakan2 satu sindiran halus kpd Isma.

  Saya bimbang jika direspon akan membuahkan perbincangan tak berkesudahan lagi.

  Namun, saya respon juga di sini, krn komen saudara agak khusus ditujukan kpd saya.

  Selps perbincangan panjang ini, pandangan saya ianya dah mencukupi utk masing2 membuat pilihan yg manakah perjuangan yang dirasakan dirinya tenang dgn pilihan tersbt.

  Sebagaimana yg saudara sebutkan, bangsa adalah wasilah bukanlah matlamat. Jadi bagi saya tiada apa2 utk dibincang dan dikomen lagi. Semua dah jelas. Perbezaan kita adalah cara implementasi konsep2 ini shj.

  Kalau saudara masih ingin mendapatkan jwpn kpd persoalan2 yg masih berlegar dlm kotak fikiran atau hati saudara tentang ISMA, saya cadangkan saudara berkunjunglah ke mana2 markaz atau pejabat ISMA. Insya segala yg terbuku dpt dirungkaikan.

  Dari tulisan saudara sendiri, saya rasa saudara kenal atau hampir juga dgn shbt2 ISMA. Jadi takde masalah utk saudara berbuat demikian. Apatah lagi cawangan Isma dah wujud hampir di semua negeri.

  Cuma sekadar perkongsian bermanfaat utk semua pembaca, tindakan menukar topik perbincangan dgn niat, ia boleh menjadi baik dan boleh menjadi buruk. Bergantung kpd kes & tujuan.

  Jika dilihat dlm al-Quran, ia pernah ditanya tentang apakah barang utk diinfaqkan, namun al-Quran menerangkan topik lain, tentang siapakah golongan yang menjadi sasaran infaq.

  Demikian juga Rasulullah s.a.w. pernah ditanya tentang bila berlakunya kiamat tetapi Rasul s.a.w. mengalih topik kpd apakah persediaan utk kiamat.

  Sebelum ini saya dah jelaskan tujuan kenapa saya tukarkan topik perbincangan. Jika ia niat yg keji, saya memohon ampun drp Allah.

  Subhanallah wa bihamdik, asyhadu alla ilah illa Allah, wa nastaghfiruka wa natub ilaik.

  Jom beramal!

 134. basil ulwan
  Mei 17, 2010 at 10:50 am

  sabda rasul: Man kathura kalamuhu kathura khot`uhu.( Siapa yang banyak cakap akan banyak salah). udah2lah omar dan rakan sekalian. marilah ke depan dengan amal. Isma takkan kemana jika tetap bertegas dengan melayu. Orang kata: kita belajar dari pengalaman, sebaliknya ada yang tak nak belajar dan kedegaq (org utara kata). Oklah itu haluannya, kita terimalah saje. Kita doakan isma juga tak terkeluar dari jalan sebenarnya. TQ

 135. Ogos 13, 2010 at 9:35 am

  Assalamualaikum..
  Maaf ana mencelah.
  Islam adalah matlamat dan bangsa sekadar wasilah.
  Seseorang yang lahir dari suatu bangsa akan kekal di dalam bangsanya namun agamanya boleh diubah dari bukan Islam kepada Islam.Maaf apa yang ana lihat Isma menjadikan Melayu sebagai matlamat kerana setiap perbincangan banyak membincangkan berkaitan Melayu.
  Isma tidak akan kemana-mana jika selagi Melayu menjadi matlamat.Maka terpulanglah kepada ahli Isma untuk memilih Islam secara penuh atau sekadar Melayu Islam.
  Maaf jika kata-kata ana mengguris hati ahli Isma tetapi harap fahami ia secara tersirat juga.

  Apa2 pun semoga ISLAM kembali gemilang.
  Semoga hidup dan mati kita juga untuk ISLAM.

  Wallahualam.

 136. wawa
  Ogos 24, 2010 at 2:04 pm

  Saya ahli ISMA x terguris pun…. saya aktivis ISMA dan sememangnya menjadikan Islam sebagai matlamat perjuangannya dan melayu Islam sebagai agenda dan projek perubahan dalam memertabatkan islam di negara malaysia ini. “melayu Sepakat Islam berdaulat”

 137. adeq
  September 6, 2010 at 1:13 am

  ini dasar perjuangan isma…terimajelah kenkawan semua..walaupun ana bukanlah isma..yang pentig bekerja..kalian dengan cara kalian..kami dengan cara kami..

 138. ahli ISMA 08
  September 9, 2010 at 5:15 am

  simple je.. ambil balik komen Ikhwah(Qs)
  “Islam adalah matlamat dan bangsa sekadar wasilah”
  jadi ISMA gnekan bangsa sebagai wasilah..xsalah bukan? di negara multiracial ni.. dah tentulah Melayu sebagai kaum majoriti yang perlu lebih difokuskan.. kalau China merupakan negara multiracial dan penduduknya majoriti dah tentu bangsa Cina, pastilah Ikatan Muslimin China akan fokus kepada bangsanya sebagai peneraju ummat Islam di negara mereka.. rasa macam senang sahaja difahami.. tapi bila ia dijadikan isu untuk menghentam dari pihak lain, dari faham kepada tak faham..dari tak faham, terus makin pening.. takde niat nak mengguris..tapi pasti ada yang terguris sebab masih xnak faham.. pelik kenapa Ridhuan Tee yang BERBANGSA CINA lebih faham isu ketuanan melayu seperti yang dibawa oleh ISMA berbanding kalian yang xnak faham or taknak terima kenyataan.. seperti kate adeq yang simple tapi ramai orang taknak terima jgk : “ini dasar perjuangan isma…terimajelah kenkawan semua..walaupun ana bukanlah isma..yang pentig bekerja..kalian dengan cara kalian..kami dengan cara kami..”

 139. ahli ISMA 08
  September 9, 2010 at 5:17 am

  kepada amrar, anda benar.. “Bagi saya perjuangan bangsa ini adalah wasilah bukan matlamat” itulah yang dibawa ISMA..jadi dah faham bukan? matlamat kami seperti kalian..redha Allah s.w.t..:)

 140. abuzahid
  September 24, 2010 at 6:05 pm

  Salam.

  Artikel seperti ini sedikit sebanyak menyinggung hati bangsa lain yang berkira mendekati Deen Allah sekiranya mereka baca..
  Apa yang diucapkan oleh AlBanna “Wahai bangsa arab” itu kerana hampir 100% penduduk Mesir bangsa Arab samada Islam atau bukan Islam, sama seperti di zaman RasulAllah SAW zurufnya, Itu pun diucap Baginda SAW setelah melihat Islam dan bangsa Arab telah menguasai jazirah Arab …apatah lagi bangsa Arab dapat mempamerkan Peribadi Mukmin yang dikehendaki Allah dan Rasulnya.

  Jika kita ambil pendekatan itu dalam konteks Malaysia di rasakan tidak sesuai. Elok kita kembali kepada matlamat Alah jadikan manusia berbangsa2 itu, yang mulia ialah yang paling berTAQWA.

  Pada pendapat saya artikel ini tidak sesuai dalam konteks dakwah di Malaysia….sedangkan Melayu sangat lemah walaupun sedang berkuasa,apatah lagi yang tidak berkuasa rata2nya ada fikrah Islam.
  Lihatlah direct selling atau MLM yang diperkenal kepada orang cina didapati ramai juga Melayu yang jadi ahlinya … sebab mereka tidak mewarwarkan MLM ini mesti di kuasai CINA tetapi dalam kontek kerja….Namun MLM itu tetap dominasi mereka.

  Kita sebagai badan dakwah mewakili kerja2 Allah dan Rasul mesti lebih daripada MLM…kita tidak boleh pilih bangsa melayu dahulu untuk dakwah, bangsa lain kemudian, kerana mereka berada dihadapan kita…bukannya di negeri India atau China.

  Apakah kita menafikan muallaf yang lebih hebat keislamannya berbanding setengah bangsa Melayu spt Ridhuan Tee, Ust Farid Ravi , Pendakwah Shahkirit, Nicholas Sylvester dll….

  Jangan kita membazir peluang yang Allah bagi untuk dimunafaatkan demi mencapai matlamat kemenangan Islam.

  Patutlah ada dikalangan komentar yang menyamakan Isma dengan Perkasa atau Umno…

  Persoalan saya;
  1.Adakah ISMA menutup pintu dakwah kepada non muslim di Malaysia?

  2.Adakah Isma telah berdakwah kepada parti politik melayu yang sedang menguasai negara dan melaung ketuanan Melayu?

  Sekian,sekadar pandangan,maaf jika tersinggung..wallahuaklam

 141. Abdullah
  Oktober 17, 2010 at 3:42 pm

  pengomen2 yg mengomen berdasarkan nafsu adalah pengomen yg berbuat dosa kepada Allah
  tetapi pengomen2 yg mengomen berdasarkan iman dan taqwa mereka mendapat keredhaan dari Ilahi..Ameen..

 1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: