Utama > fikrah > Melihara Keseimbangan Rahsia Kehebatan Seorang Murabbi

Melihara Keseimbangan Rahsia Kehebatan Seorang Murabbi

Dalam dakwah unsur tarbiah dan pengurusan sama penting. Sebagaimana tarbiah dianggap thawabit (perkara tetap) begitu juga berpegang kepada peraturan juga adalah thawabit.

Menjaga keseimbangan antara dua unsur ini merupakan ujian kematangan kepimpinan (nuqabak dan masulin) dalam organisasi dakwah. Berlebihan atau Kecuaian dalam salah satu akan menyebabkan kecacatan dalam perjalanan dakwah keseluruhan.

Tentunya ia tugas yang amat rumit.

Sebagai contoh, tarbiah tabiatnya memupuk, memujuk, mendidik dan memahamkan. Melalui pendekatan tarbiah perlaksanaan sesuatu amal sangat bergantung kepada kehendak dalaman sesaorang. Bila kehendak kuat amal kuat dan bila kehendak lemah amal menjadi lemah.

Dalam keadaan itu murabbi yang berlebihan sifat tarbawinya akan gagal dalam aspek produktiviti dan efisyensi(keberkesanan) amal, bahkan murabbi boleh jadi terjerumus dalam majlis “lepak tarbawi” yang melali dan membuang masa.

Konon atas dasar tarbawi, murabbi bersembang semalaman dikedai makan, Malam demi malam berlalu mebincangkan hal-hal tarbiah dan permasalahan ahli, walhal banyak masa terbuang dan dah banyak kerja yang terbengkalai.

Melalui pendekatan tarbawi sering berlaku tidak ada masa tertentu untuk selesaikan kerja, isu boleh jadi meleret-leret menunggu tuhan menurunkan penyelesaian.

Sebaliknya pegurusan tabiatnya jelas , “straight” dan cekap dalam perlaksanaan. Ia sering disifatkan sebagai kering. Sesaorang yang gagal melaksanakan tugas seperti yang dijadual mengikut waktu dan sifat yang ditetapkan perlu dimuhasabah dengan tegas, kerana ia telah mensia-siakan peluang dan mengagalkan perlaksanaan strategik.

Dalam keadaan penekanan berlebihan terhadap ketegasan pengurusan boleh menyebabkan hubungan renggang, tensyen, tegang dan bila-bila masa boleh meletuskan konfrantasi.

Murabbi yang mahir mampu mengimbangi antara kedua-dua ciri positif ini; pendekatan tarbawi dan pengurusan secara seimbang sepanjang masa. Apa yang kita mahu hubungan terus terpelihara, semangat sentiasa berkobar-kobar dan perlaksanaan amal berkesan.

Memahami hakikat ini seorang yang di leval murabbi dan kepimpinan tidak boleh ikut dia punya feel semata-mata. kalau dia jenis orang yang menekankan natijah amal hendaklah sentiasa peka tentang menjaga hubungan ukhawi dan manusiawi. Dan jika ia seorang yang sifatnya tarbawi ia sentiasa kena ingat bahawa tanggunjawab mesti disiapkan pada waktu yang ditetapkan dalam bentuk yang dikehendaki.

Kesimbangan antara dua unsur ini rahsia kehebatan seorang pemimpin.

Advertisements
Kategori:fikrah
 1. Januari 21, 2011 at 7:54 pm

  sukron

 2. Januari 22, 2011 at 5:52 am

  syukran, ust.. terima kasih byk2 amat mengesani..

 3. madihah ahmad
  Januari 23, 2011 at 7:46 am

  jazakallah ustaz ingatkan,banyak sebenarnya perlu di perbaiki lebih2 lagi apabila berada di level murabbi.

 4. Februari 2, 2011 at 6:51 am

  wacana yg baik….

 5. adawiah
  Februari 22, 2011 at 12:01 pm

  slm ust, sukar juga ye u memelihara keseimbngn ini..jd,macamna ye ust, u kite memahat agar pelaksanaan amal mereka adalah dtg dari kehendak dlmn mrk sendiri?

 6. Februari 28, 2011 at 1:08 pm

  saya sokong~

 1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: